StoryEditor

Radikálne skupiny nechcú premiéra

11.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Popredné moslimské militantné skupiny -- Hamas a Islamský džihád -- včera odmietli vytvorenie postu palestínskeho premiéra s odôvodnením, že tento krok je vnútený USA a Izraelom. Zároveň vyjadrili odhodlanie pokračovať v útokoch proti Izraelu. Palestínsky parlament v pondelok pod tlakom medzinárodných sprostredkovateľov odsúhlasil vytvorenie postu premiéra. Podľa mierových sprostredkovateľov má vymenovanie premiéra prispieť k ukončeniu
konfliktu s Izraelom a obnoveniu mierového procesu. Očakáva sa, že premiérom sa stane umiernený líder Organizácie za oslobodenie Palestíny Mahmúd Abbás, známy aj ako Abú Mazín. Abbás výrazne podporuje myšlienku obnovenia mierového procesu a vyzval na ukončenie útokov proti Izraelu, ktoré označil za prekážku pri dosahovaní palestínskeho cieľa -- vytvorení vlastného štátu.
"Budeme pokračovať v odpore proti sionistickému nepriateľovi, všetkými možnými prostriedkami a kdekoľvek, nezastaví nás ani Palestínčan, ani sionista," povedal pre agentúru Reuters Abdulláh aš-Šámí, vysoký predstaviteľ Islamského džihádu. "Hamas zvolil odpor a bude v ňom pokračovať," povedal zasa Abdalazíz ar-Rantissí, popredný politický líder väčšieho hnutia Hamas.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 10:34