Reuters
StoryEditor

USA a Británia varujú pred hrozbou teroristických útokov na letisku v Kábule

26.08.2021, 08:17
Autor:
TASRTASR
Británia svojich občanov vystríha pred akýmkoľvek cestovaním do tejto nepokojnej krajiny. Londýn ako dôvod uvádza "vysokú hrozbu teroristického útoku".

Americké veľvyslanectvo v Kábule varovalo občanov Spojených štátov, aby z bezpečnostných dôvodov neprichádzali na letisko v afganskom hlavnom meste. Na letiskových bránach totiž panuje nebezpečná situácia, varovala ambasáda USA v noci na štvrtok, píše agentúra DPA.

"Americkí občania, ktorí sa zdržiavajú na bránach Abbey Gate, East Gate alebo North Gate, by mali z miesta okamžite odísť," uvádza sa na webstránke ambasády USA. Výnimku majú len tí, ktorí dostali individuálne inštrukcie od zástupcov americkej vlády.

​DPA pripomína, že pred streľbou a hroziacimi teroristickými útokmi na letisku Hámida Karzaja v Kábule varovalo i nemecké veľvyslanectvo. Cestovné odporúčania týkajúce sa Afganistanu v stredu aktualizovalo aj britské ministerstvo zahraničných vecí.

Británia svojich občanov vystríha pred akýmkoľvek cestovaním do tejto nepokojnej krajiny. Londýn ako dôvod uvádza "vysokú hrozbu teroristického útoku".

"Ak sa nachádzate v oblasti letiska, presuňte sa na bezpečné miesto a počkajte na ďalšie odporúčania. Komerčné lety momentálne nepremávajú. Ak môžete Afganistan bezpečne opustiť iným spôsobom, mali by ste tak spraviť okamžite," uvádza rezort britskej diplomacie vo vyhlásení.

Stanica CNN v stredu s odvolaním sa na predstaviteľa obrany USA informovala o "veľmi špecifickej hrozbe" plánovaných útokov voči davom ľudí čakajúcim na letisku zo strany afganskej vetvy teroristickej organizácie Islamský štát (IS), známej ako Islamský štát v Chorásáne (IS-K) zahŕňajúci územie Afganistanu a Pakistanu.

IS-K, ktorý je úhlavným nepriateľom Talibanu, chce podľa USA vyvolať na letisku chaos a je údajne schopný vykonať viacero útokov. Obavy sa zvýšili po tom, čo z dvoch väzníc neďaleko Kábulu utieklo vyše 100 väzňov lojálnych voči IS-K, približuje CNN s odvolaním sa na nemenovaný regionálny zdroj z prostredia boja proti terorizmu.

Narastajúcu hrozbu útokov na letisku v Kábule zo strany IS-K v utorok priznal i americký prezident Joe Biden.

IS-K, ktorý sa najprv objavil v Sýrii a Iraku, si svoju prítomnosť v posledných rokoch posilnil na východe Afganistanu, najmä v provinciách Nangarhár a Kúnar.

Vlani v auguste zaútočili jeho prívrženci na hlavnú väznicu v meste Džalálábád v snahe oslobodiť desiatky svojich podporovateľov, ktorých zajali afganské armádne sily a polícia.

Svoje bunky sformovali i v Kábule a od roku 2016 spáchali niekoľko samovražedných útokov v hlavnom meste Afganistanu i mimo neho. V máji tohoto roku zaútočili na dievčenskú školu v Kábule, pričom o život prišlo najmenej 68 ľudí a vyše 165 utrpelo zranenia.

01 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:05