StoryEditor

Najohrozenejšou krajinou je Thajsko

27.01.2004, 23:00

Proti vtáčej chrípke šíriacej sa v Ázii prijíma Singapur opatrenia, ktoré by mali zabrániť prepuknutiu tejto choroby na ostrove. V prípade, že by predsa len nákaza rozšírila, majú nové prísne pravidlá vylúčiť možnosť úniku nebezpečného vírusu H5N1 za ploty fariem.
Vo Vietname zomrelo na vtáčiu chrípku asi šesť ľudí, v Thajsku podľahli dvaja. Choroba sa objavila aj v Južnej Kóreji, Kambodži, Indonézii, Japonsku, v miernejšej forme aj na Taiwane a pravdepodobne aj v Laose. Z týchto krajín nehlásili žiadne ľudské obete, museli však utratiť milióny nakazených kurčiat. Najohrozenejšou ázijskou krajinou zostáva Thajsko, zo 76 provincií bolo zasiahnutých desať. Thajské kráľovstvo zamestnávalo v hydinárskom priemysle vyše dva milióny ľudí a ročne vyprodukovalo kuracie mäso v hodnote viac než 1,2 milióna amerických dolárov. Vláda nariadila likvidáciu všetkej hydiny v rozmedzí piatich kilometrov od nakazených oblastí. Veterinári však hlásia, že v mnohých prípadoch kurčatá iba hodia do vriec, zahrabú zaživa a posypú iba vápnom.
V pondelok bol s okamžitou platnosťou v Singapure vydaný zákaz návštev všetkých siedmich tunajších hydinárskych fariem a štrnásť bitúnkov, kým ich pracovníci podstúpia povinné očkovanie proti chrípke. Zamestnanci fariem sú povinní merať si telesnú teplotu a nosiť masky typu N95, ktoré používali zdravotníci počas minuloročnej epidémie SARS.
V rámci opatrení na hraničný priechod Tuas vyslali aj inšpektorov, ktorí majú preverovať nákladné autá dovážajúce hydinu z Malajzie. Denne na ostrov importujú z tejto susednej krajiny 120-tisíc kurčiat. Nekončia všetky hneď na bitúnku, časť z nich dorastá na farmách. Singapur chová 2,2 milióna sliepok na vajcia. O všetkých autách, ktoré prichádzajú na farmy, sa začali viesť presné záznamy. Kolesá automobilov pri výjazde postriekavajú dezinfekčným prostriedkom, čo má zabrániť akémukoľvek vyvezeniu špiny a tiež možného zdroja nákazy. V prípade, keby aj tieto opatrenia zlyhali a objavil sa prvý prípad vtáčej chrípky v Singapure, pripravených je vyše 150 odborníkov z Poľnohospodársko-potravinárskeho a veterinárneho úradu (AVA), ktorí sú schopní v priebehu hodiny utratiť všetky kurčatá na ostrove. Ďalších 150 policajtov zamorenú oblasť uzatvorí, dekontaminuje a mŕtvu hydinu do štyroch až šiestich hodín spáli. Ako uviedol na tlačovej konferencii výkonný riaditeľ AVA Ngiam Tong, Singapur urobí všetko pre to, aby zabránil preniknutiu choroby na ostrov. Podľa jeho slov je teraz prevencia hlavným kľúčom na úspech.
Doktor Nigiam ubezpečoval miestnu verejnosť, ktorá je znepokojená posledným vývojom v regióne, že všetko mäso a vajcia, ktoré sú na pultoch obchodov v Singapure, sú neškodné, pretože vtáčia chrípka sa šíri iba priamym kontaktom s chorým zvieraťom alebo jeho trusom. Napriek tomu sa v rámci zvýšenia pocitu bezpečnosti odporúča spracovať hydinové mäso pri teplote vyššej ako 70 stupňov Celzia.
Vtáčia chrípka sa prvýkrát objavila v roku 1997 v Hongkongu, odvtedy sa zaznamenalo na svete 30 prípadov tohto ochorenia. Svetová zdravotná organizácia má však z posledného vývoja veľké obavy. Existuje hypotéza, že keby niekto ochorel na "klasickú" chrípku a zároveň na vtáčiu, vírusy by si mohli vymeniť gény, čím by vznikol nový nebezpečný vírus šíriaci sa z človeka na človeka. Ázii by hrozila oveľa horšia epidémia, ako tá posledná, ktorú spôsobil vlani na jar syndróm horných dýchacích ciest známy pod skratkou SARS.

1. Pakistanské úrady zaregistrovali na hydinárskych farmách v prístavnom meste Karáčí výskyt vtáčej chrípky, no Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že zatiaľ neexistujú dôkazy o prenose z človeka na človeka.

2. epidémie vtáčej chrípky
3. potvrdené prípady infikovaných ľudí
4. PAKISTAN
5. India
6. THAJSKO dve obete
7. KAMBODŽA
8. VIETNAM šesť obetí
9. Čína
10. JUŽNÁ KÓREA
11. JAPONSKO
12. TAIWAN
13. INDONÉZIA
14. Indický oceán
15. Tichý oceán

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:31