StoryEditor

Tajné služby sľubovali nezasiahnuť, analytici predpovedali útok

Ruský prezident Vladimir Putin sa včera po prvýkrát vyjadril k rukojemníckej dráme v Beslane. V severoosetskej obci pročečenskí ozbrojenci od stredy v miestnej škole zadržiavajú stovky ľudí, predovšetkým malých detí. "Našou najdôležitejšou úlohou je zachrániť životy a zdravie tých, ktorí sa stali rukojemníkmi," prehlásil v televíznom prenose z Kremľa.

Ruský prezident Vladimir Putin sa včera po prvýkrát vyjadril k rukojemníckej dráme v Beslane. V severoosetskej obci pročečenskí ozbrojenci od stredy v miestnej škole zadržiavajú stovky ľudí, predovšetkým malých detí. "Našou najdôležitejšou úlohou je zachrániť životy a zdravie tých, ktorí sa stali rukojemníkmi," prehlásil v televíznom prenose z Kremľa. "Všetky akcie našich síl... budú zamerané na splnenie tejto úlohy."
Uprostred noci bolo podľa stanice SkyNews v okolí školy počuť rozsiahle explózie a nebolo jasné, či ide už o operáciu protiteroristickej jednotky. Spravodajský server Newsru však informoval, že to boli výstrely z granátometu, ktoré odpálili teroristi.
Po včerajšku je už známy aj počet zadržiavaných ľudí. Podľa šéfa informačno-analytického štábu prezidenta Severného Osetska, ktorého odcitoval spravodajský server Newsru, sa v obliehanej škole nachádza 354 osôb. Budova je zamínovaná a teroristi sa vyhrážajú, že každý zabitý "bojovník" bude znamenať smrť pre 50 rukojemníkov. Podľa oficiálnych údajov do včerajšieho večera zabili teroristi sedem ľudí. Informácia, že zo školy sa podarilo v stredu utiecť 80 osobám sa nepotvrdila. Podľa spravodajského servera Newsru uniklo len 12 detí, ktoré sa schovali v kotolni.
Príbuzných, ktorí neopustili okolie školy ani cez noc, počas včerajšieho dňa vystrašili výbuchy. Teroristi podľa reportérov, ktorí sa na mieste zhromaždili, ostreľovali autá stojace pred školou. Podľa údajov ruskej televízie NTV síce dovolili, aby do beslanskej školy dopravili vodu pre rukojemníkov, deti však do včerajšieho večera ostávali bez jedla, ktoré dopraviť nedovolili.
Nádejným znamením bolo, že o 16.30 h miestneho času sa niektorí z rukojemníkov dostali na slobodu. Ako prvé vyšli tri ženy s dojčatami a po protirečivých správach sa neskôr vyjasnilo, že ozbrojenci pustili 26 žien s deťmi. Stanica SkyNews ukázala v prenose, ako vystrašené deti vynášajú muži v uniforme. Podľa ruských tlačových agentúr oslobodenie početnej skupiny sprostredkoval bývalý prezident susednej republiky Ingušsko Ruslan Aušev.
Bezpečnostné oddiely, ktoré obkľúčili školu, majú zatiaľ podľa oficiálnych informácií príkaz nepoužiť silu. O tom ubezpečili aj príbuzných zadržiavaných detí, ktorí sa obávajú opakovania scenára spred dvoch rokov, keď pri zákroku protiteroristickej jednotky zahynulo viac ako 100 civilistov. "Zatiaľ sa o použití sily neuvažuje, budeme pokračovať v dlhých vyjednávaniach," odcitovala agentúra Reuters predstaviteľa tajných služieb FSB Valerija Andrejeva.
Analytici sa však nazdávajú, že bezpečnostné oddiely len hrajú o čas vyjednávaním. Domnievajú sa, že k útoku špeciálnej jednotky musí skôr či neskôr prísť. "Rusi na školu bezpochyby zaútočia, urobili to tak vždy," hovorí Adam Dolnik, ktorý sa podrobne zaoberal prípadom obsadenia divadla na Dubrovke. "Budú hrať o čas, pripravia si plán a potom zaútočia," povedal bezpečnostný expert pôsobiaci v Singapure. V tomto prípade proti teroristom zakročí špeciálna jednotka Aľfa, ktorá patrí medzi najznámejšie protiteroristické oddiely spolu s britskou SAS a americkými Delta Force. Druhou možnosťou by mohla byť ponuka úniku, teroristi však včera koridor do Ingušska a Čečenska odmietli, rovnako aj ponuku prepustiť deti zámenou za dospelých.
Na vyjednávaniach o prepustení rukojemníkov sa podieľa aj ruský lekár Leonid Rošaľ, ktorý sa pri riešení podobnej krízy angažoval už v októbri 2002 počas rukojemníckej drámy v moskovskom divadle na Dubrovke.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 15:04