TASR/AP
StoryEditor

Ťahaj domov! V Británii po brexite prudko vzrástol počet trestných činov z nenávisti

01.07.2016, 16:01
Autor:
TASRTASRredred
Počet trestných činov z nenávisti v Spojenom kráľovstve vzrástol o viac ako 500 percent v priebehu jedného týždňa.

V Británii sa týždeň po referende o vystúpení z EÚ čoraz viac množia zločiny z nenávisti a xenofóbne útoky. "Povedali jej, aby tiahla domov," opísal napríklad Guardian verbálny útok, ktorý si vypočula mladá Švédka s dvoma deťmi.

Pozrite si video nahrané v Manchesteri, v ktorom skupina mladíkov slovne útočí na muža kvôli jeho pôvodu:

Počet trestných činov z nenávisti vrátane niekoľkých útokov, ktoré boli nahlásené polícii v Spojenom kráľovstve, vzrástol o viac ako 500 percent v priebehu jedného týždňa - po referende, v ktorom britskí voliči odhlasovali vystúpenie krajiny z EÚ. Uviedla to tlačová agentúra Reuters.

Celkový počet trestných činov z nenávisti, ktoré boli nahlásené na políciu len prostredníctvom policajného online portálu, dosiahol od oznámenia výsledkov referenda 331. Predsedníčka Národnej rady policajných veliteľov Sara Thorntonová upozornila, že pred referendom evidovali v priemere okolo 63 podobných trestných činov za týždeň.

Nárast tohto typu trestných činov po referende potvrdzuje správy o prejavoch nenávisti najmä voči moslimom a Východoeurópanom.

"Bola som šokovaná a znechutená niektorými prípadmi rasových prejavov proti prisťahovalcom, ktoré boli hlásené v priebehu tohto týždňa," uviedla Thorntonová. Spresnila, že migranti hlásili najmä slovné útoky, negatívne poznámky na svoju adresu na sociálnych sieťach vrátane xenofóbnych výrazov, ale aj plagáty s protiprisťahovaleckou tematikou a v obmedzenom množstve aj priame fyzické útoky.

V Británii sa už ozvali kritické hlasy, ktoré z tejto situácie obviňujú členov tábora žiadajúceho brexit, ktorí počas predreferendovej kampane svojimi slovami oživili xenofóbne a rasistické nálady v spoločnosti poukazovaním na to, že odchod Británie z EÚ pomôže zastaviť ilegálnu imigráciu. Tá v očiach mnohých Britov vytvára tlak na trh práce a sociálny sektor.

Thorntonová upozornila, že všetky policajné stanice v Británii budú odteraz musieť predkladať týždenné údaje o trestných činov z nenávisti, aby bolo možné vytvoriť si ucelenejšiu predstavu o rozsahu tohto fenoménu.

Touto otázkou sa na summite EÚ v Bruseli zaoberali tiež lídri členských krajín, ako aj britský parlament. Odchádzajúci britský premiér David Cameron v stredu prisľúbil, že sa zasadí za to, aby sa znížil počet trestných činov z nenávisti.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:00