StoryEditor

Reorganizácia čínskej vlády

10.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Čínsky parlament včera schválil rozsiahlu reorganizáciu vládnych ministerstiev, ktorá má kabinetu pomôcť zvládnuť obrovské hospodárske a sociálne zmeny vyvolané dvoma desaťročiami reforiem. Plán okrem iného predpokladá vytvorenie špeciálnych agentúr pre dohľad nad bankami a štátnymi aktívami. Opatrenia majú zmodernizovať rozrastený komunistický systém ministerstiev, príliš zameraný na štátne plánovanie. Cieľom reorganizácie je tiež zvýšenie kontroly nad finančným systémom, ktorá má predchádzať korupcii v čase, keď sa čínske trhy otvárajú svetu.
Celočínske ľudové zhromaždenie, ktoré je v polovici dvojtýždňového výročného zasadania, plán schválilo 2 699 hlasmi, 88 poslancov bolo proti a 105 sa hlasovania zdržalo. Na základe reorganizácie navrhnutej čínskou vládou, Štátnou radou, bude vytvorená banková komisia, ktorá sa bude snažiť premeniť banky zaťažené nedobytnými pohľadávkami na ziskové finančné domy. Iná komisia sa bude starať o vládne účastiny v tisíckach štátnych firiem. Očakáva, že úlohou komisie bude pomôcť Pekingu, aby sa tohto vlastníctva postupne zbavil. Štátna komisia pre rozvoj a plánovanie bude premenovaná na Štátnu komisiu pre rozvoj a reformu, čím sa upevní jej štatút superministerstva, ktoré má viesť celkovú ekonomickú reformu.
Celočínske ľudové zhromaždenie zasadá do 18. marca. Zástupcov ešte čaká najväčšia úloha, oficiálne uvedenie nástupcu prezidenta Ťiang Ce-mina a schválenie iných nových lídrov vymenovaných v rámci generačnej zmeny. Očakáva sa, že prezidentom sa stane viceprezident Chu Ťin-tchao, ktorý Ťianga v novembri vystriedal na poste generálneho tajomníka Komunistickej strany.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:21