dallas polícia streľbaReuters
StoryEditor

Tragédia na proteste v Dallase. Ostreľovači zabili piatich policajtov

08.07.2016, 09:12
Autor:
TASRTASR

Dvaja ostreľovači zasiahli vo štvrtok večer na proteste v texaskom Dallase 11 policajtov a piati z nich zahynuli. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa mestskej polície Davida Browna.

Policajný šéf vo vyhlásení zverejnenom hovorkyňou mesta uviedol: "Zdá sa, že dvaja snajperi počas protestu/zhromaždenia strelili z vyvýšených miest do 11 policajných príslušníkov."

Nikto nebol zatknutý a prebieha "intenzívne pátranie" po páchateľoch, uviedol Brown. Pátranie prebieha v celom centre, policajti prehľadávajú hotely, reštaurácie, bary, niektoré byty. Vládne tam chaos, nad hlavami prelietavajú vrtuľníky a na rohoch ulíc stoja policajti s automatickými puškami.

Streľba v Dallase vypukla okolo 20.45 h miestneho času, keď sa ľudia zišli na proteste proti dvom najnovším prípadom smrteľne postrelených Afroameričanov. 

Policajt v štáte Minnesota stredu 6. júla smrteľne postrelil Philanda Castila, keď sedel v aute s partnerkou a dieťaťom. Žena nakrúcala mobilom situáciu tesne po streľbe a v reálnom čase prenášala zábery na Facebook. Tvrdila, že policajt strieľal na Castila "bez jasného dôvodu", keď si muž vyťahoval z vrecka peňaženku s dokladmi, ako ho policajt žiadal. Video už videl obrovský počet ľudí.

V predchádzajúci deň v štáte Louisiana dvaja belošskí policajti pritlačili k chodníku Altona Sterlinga a v tejto polohe ho smrteľne postrelili. Aj tento policajný zásah bol zaznamenaný mobilom.

Pitva medzitým potvrdila, že Afroameričan Castile zomrel následkom mnohopočetných strelných poranených. Muž podľahol zraneniam o 21.17 h miestneho času v stredu 6. júla na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici Hennepin County Medical Centre v Minneapolise. Podrobnosti neboli v správe uvedené.

Ako spôsob smrti bolo uvedené zabitie.

Úrady tiež identifikovali dvoch policajtov, ktorí majú podiel na smrteľnom postrelení Castila. Ide o policajtov Jeronima Yaneza a Josepha Kausera, ktorí majú v danom okrsku odslúžené štyri roky.

Yanez pristúpil k autu zo strany vodiča a spustil paľbu a mnohokrát Castila zasiahol. Nikto iný nebol ranený.

01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:39