Severokórejský diktátor Kim Čong-un získal nový titul predsedu Kórejskej strany práce.Reuters
StoryEditor

Severná Kórea odpálila z ponorky balistickú raketu. Sankcie USA považuje za vyhlásenie vojny

09.07.2016, 08:15
Autor:
TASRTASR

Severná Kórea podľa všetkého odpálila balistickú raketu z ponorky, uviedol zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl. Režim totalitnej krajiny tak reaguje na jednostranné sankcie USA, ktorým novo čelia a ktoré označil za vyhlásenie vojny.

Strela bola odpálená vo vodách pri východnom pobreží Kórejského polostrova a skúška zrejme skončila nezdarom už v prvej fáze letu, uviedli Juhokórejčania v oznámení. Načasovanie sa trafilo do práve začínajúceho summitu NATO vo Varšave.

Spojené štáty tento týždeň v stredu vôbec prvýkrát vyhlásili individuálne sankcie voči severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi a ďalším desiatim predstaviteľom represívneho režimu.

Dôvodom je podľa amerického ministerstva zahraničia fakt, že Pchjongjang pácha krutosti na miliónoch ľudí a uplatňuje mimosúdne popravy, mučenie či nútené práce. KĽDR potom označila americké sankcie za "vyhlásenie vojny".

Vypálenie severokórejskej rakety ostro odsúdil japonský premiér Šinzó Abe, podľa ktorého ide o jasné spochybnenie rezolúcií BR OSN. Vypálenie rakety ale národnú bezpečnosť Japonska vážne nezasiahlo, citovali šéfa kabinetu japonské médiá

Zvládnutie odpaľovania balistických rakiet z ponoriek je významný vojenský pokrok, ktorý potenciálnych protivníkov zanecháva v obave z odvety (či útoku), ktorej prakticky nemožno čeliť - samozrejme za podmienky, že ponorka dokáže uniknúť sonarom a ďalším sledovacím prostriedkom a zostať nepozorovaná. Odpálenie balistickej strely z ponorky uskutočnila KĽDR zrejme aj tento rok v apríli.

Práve kvôli schopnosti reagovať na ojedinelý útok balistickou strelou budujú USA protiraketový štít.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 03 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 04 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 05 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:27