Nemecká kancelárka urobila pravdepodobne správnu vec v tom, že odmietla zasahovať do kampane a dosiahla aj to, že do nej nezasahovali ostatní európski lídri. Teraz je však jasné, že spolu s ostatnými nebrala hrozbu brexitu príliš vážne. Vyjednanú dohodu s Britániou videla ako maximum toho, čo mohla spraviť, ukázalo sa však, že to bolo menej než mohla Británia akceptovať. V konečnom dôsledku nemohol Cameron vierohodne prezentovať výsledky rokovaní ako dohodu o reformovaných vzťahoch s Európou a nikdy ju tak v kampani ani nespomenul. Dohoda nedokázala ľuďom ponúknuť žiadne presvedčivé obmedzenie imigrácie - stúpenci zotrvania v únii pri tejto otázke lapali po dychu ako ryby na súši. Zástanci brexitu sami priznali, že vhodná ponuka "pridruženého členstva" by ich šance zabila hneď v zárodku. Merkelová a Cameron stavili na to, že dodatky k súčasnému stavu budú stačiť. Nestačili.Reuters
StoryEditor

Rokovania s Londýnom ohľadom brexitu nebudú jednoduché, tvrdí Merkelová

12.07.2016, 07:21
Autor:
TASRTASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že vyjednávania medzi Spojeným kráľovstvom a zvyškom EÚ ohľadom brexitu nebudú jednoduché. Podľa Merkelovej je dôležité, aby si 27 zostávajúcich členských štátov položilo otázku, akú Európsku úniu si želajú, informuje stanica BBC.

Kancelárka to uviedla počas pondelňajšieho mítingu so stúpencami svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) vo východnej časti Nemecka, a to ešte predtým, ako bolo známe, že Theresa Mayová sa v stredu ujme postu britskej premiérky.

Merkelová sa predtým vyjadrila, že rokovania s Londýnom sa môžu uskutočniť len vtedy, ak dôjde k ohrozeniu článku 50 zmluvy o Európskej únii britskou vládou. Predmetný článok je formálnym mechanizmom, na základe ktorého opúšťa členská krajina tento blok. Merkelová skoršie zdôraznila, že Británia si z EÚ "nebude môcť vyberať len to, čo jej bude vyhovovať".

Rakúsky minister financií Hans Schelling medzitým varoval, že "Veľká Británia sa stane Malou Britániou". Predpokladá, že Škótsko ani Severné Írsko Európsku úniu neopustia, keďže voliči v oboch regiónoch volili proti brexitu.

Mayová vyhlásila, že sa so spustením článku 50 nebude ponáhľať, avšak podľa jej slov "brexit znamená brexit". Predpokladá sa, že Británia sa bude usilovať zabezpečiť si dobrý prístup na jednotný trh EÚ, avšak mnohí britskí politici by taktiež mali radi pod kontrolou imigráciu z EÚ, analyzuje BBC.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 03 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 04 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:04