Ľudia na uliciach protestovali proti polícii. Skandovali pokriky spolu s kapelou Black Lives Matter.REUTERS/Carlo Allegri
StoryEditor

Američania demonštrovali proti polícii. V Atlante zakázali nočný pohyb po parkoch

12.07.2016, 10:28
Autor:
ČTKČTK

Naprieč Spojenými štátmi sa stovky ľudí, v pondelok večer, opäť zapojili do protestov, ktoré minulý týždeň vyvolali prípady dvoch zastrelených černochov pri sporných policajných zákrokoch. V Dallase sa viac ako tisíc ľudí zišlo na spomienkovom obrade pre päticu zastrelených policajtov černošským veteránom. Na piete sa v utorok zúčastní aj prezident Obama.

Stovky ľudí sa v noci na utorok vydali do ulíc Chicaga, Atlanty či Denveru. Aktivisti spojení so skupinou Black Lives Matter kričali slogany proti policajnému násiliu na černochoch. Polícia väčšinou nemusela zasahovať.

V Atlante policajti dohliadali na dodržiavanie zákazu nočného pohybu po miestnych parkoch, kde sa ľudia zhromaždili v minulých dňoch. Účasť protestujúcich bola v pondelok výrazne slabšia ako cez víkend. Podľa slov starostu Kasima Reeda sa vtedy sa zišlo približne 15 tisíc ľudí.

Zhruba tisícka ľudí organizovaná niekoľkými skupinami prešla obchodnou štvrťou Chicaga, kde zablokovala niektoré ulice. Sprevádzajúci policajti proti akcii nijako nezasiahli. Počas víkendových protestov zadržala polícia po celých USA okolo tristo ľudí, väčšinu z nich čoskoro prepustili.

Obyvatelia Dallasu v pondelok naopak zapaľovali sviečky a modlili sa za policajtov, ktorých minulý týždeň vo štvrtok, počas demonštrácie proti postupu polície voči černochom, zastrelil útočník Micah Johnson. Policajní šéfovia sa počas obradu snažili predísť možnému rastu rasového napätia.

Podľa veliteľa miestnej dopravnej polície J. D. Spillera sa mýlia tí, podľa ktorých štvrtkové krviprelievanie natrvalo rozdelí mesto na dve nezmieriteľné skupiny. Celý Texas by podľa neho mal ísť príkladom nie len vo vzťahoch medzi belochmi a černochmi, ale aj v ochrane policajtov.

Americký prezident Barack Obama navštívi v utorok Dallas, kde si uctí pamiatku policajtov. Na piete sa zúčastní aj viceprezident Joe Biden či Obamov predchodca George Bush mladší.

Obama počas spomienkového aktu vystúpi s prejavom. Cez víkend, kedy sa zúčastnil na summite NATO vo Varšave a následne navštívil Španielsko, vyhlásil, že černošský útočník Johnson, ktorý zabíjal podľa všetkého z rasistických dôvodov, nepredstavuje amerických černochov. Rovnako tak nereprezentuje bielych Američanov belošský útočník, ktorý vlani v kostole v Charlestone zastrelil deväť černochov. Prezident sa v Dallase zíde aj s rodinami zabitých a zranených policajtov. Johnson pri útoku zranil deväť ľudí, z toho sedem policajtov.

01 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 03 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 04 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:04