cameron parlament odchodReuters
StoryEditor

"Mám mimoriadne prázdny denný program." Cameron sa s parlamentom lúčil v žartovnom duchu

13.07.2016, 15:08
Autor:
ČTKČTK

Britský premiér David Cameron pri posledných interpeláciách v parlamente vyzdvihol výsledky svojej vlády a vyslovil sa pre udržanie čo najužších vzťahov s Európskou úniou aj potom, čo ju krajina opustí.

V zaplnenej Dolnej snemovni ale aj žartoval s poslancami o tom, že má po stretnutí s kráľovnou mimoriadne prázdny denný program. Cameron po interpeláciách odišiel ešte do premiérskeho sídla na Downing Street, odkiaľ sa vydá do Buckinghamského paláca, kde podá demisiu.

Podľa Camerona bude zásadné, aby si Británia udržala prístup na spoločný európsky trh. Theresu Mayovú, ktorá sa dnes stane novou premiérkou, označil za veľmi schopnú vyjednávačku, ktorá dokáže zabezpečiť, že vzťahy medzi Londýnom a zostávajúcimi 27 štátmi EÚ zostanú čo najužšie. "Lamanšský prieliv sa o nič nerozšíri, až opustíme Európsku úniu," povedal Cameron.

Vyzdvihol osobné úspechy

Britská vláda podľa odchádzajúceho premiéra tvrdo pracuje na tom, aby získala od Bruselu garanciu, že občania EÚ budú mať právo zostať aj po brexite v Británii.

Zároveň je ale podľa neho nutné, aby to isté recipročne platilo aj pre Britov žijúcich v zahraničí. Cameron tiež apeloval na to, aby vláda zabezpečila, že aj po brexite zostane zachovaný režim zjednodušeného cestovania medzi Severným Írskom a Írskom.

Odchádzajúci premiér tiež vyzdvihol výsledky svojej vlády v ekonomickej oblasti. Podľa neho vláda od jeho nástupu do premiérskeho úradu v roku 2010 vytvorila 2,5 milióna nových pracovných miest a znížila deficit štátneho rozpočtu, zároveň si udržala "tempo rastu, ktoré patrí k najvyšším medzi vyspelými štátmi".

Za jeden zo svojich osobných úspechov označil Cameron legalizáciu sobášov homosexuálov v Británii. Jeho kabinet sa podľa neho tiež zasadil o zníženie počtu bezdomovcov a pokročil pri budovaní sociálnych bytov, aj keď v tejto oblasti je podľa Camerona potreba ďalší pokrok.

Premiér tiež poďakoval britským vojakom, ktorí sa podieľajú na boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Podľa neho odvádzajú výnimočne dobrú prácu, napriek tomu je ale treba počítať s tým, že ich nasadenie na Blízkom východe potrvá ešte dlho.

Rozlúčka plná humoru

Značná časť interpelácií mala humorný tón. Cameron napríklad odmietol ponuku na to, aby sa stal novým manažérom národného futbalového tímu, ktorý neuspel na nedávnych majstrovstvách Európy.

Vyjadril tiež ľútosť nad tým, že si z Downing Street nemôže odviesť kocúra Larryho, ktorý je nositeľom oficiálneho titulu hlavného lovca myší pri úrade vlády.

Žartoval tiež na adresu opozičných labouristov ohľadne toho, že aj keď labouristi volajú po väčšom zastúpení žien v politike, konzervatívci teraz budú mať druhú premiérku, zatiaľ čo labouristi zatiaľ do najvyššej vládnej funkcie nikdy ženu nenominovali.

Premiér na záver interpelácií povedal, že mu budú odpovede na otázky poslancov chýbať. Pri odchode z Dolnej snemovne ho sprevádzal potlesk poslancov, členovia jeho Konzervatívnej strany dokonca počas aplauzu povstali.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:59