Starosta Londýna Boris Johnson hovorí na zhromaždení v Newcastle.REUTERS/Andrew Yates
StoryEditor

Prekvapivý ťah novej britskej premiérky. Líder kampane za brexit sa stal ministrom zahraničia

13.07.2016, 21:18
Autor:
TASRTASR

Nová britská premiérka Theresa Mayová dnes vymenovala za ministra zahraničných vecí vo svojej vláde londýnskeho starostu Borisa Johnsona, ktorý bol jedným z vodcov kampane za odchod Británie z EÚ - Vote Leave.

Za ministra financií si vybrala po rezignácii Georga Osborna doterajšieho ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda. Oznámila to tlačová agentúra DPA.

Očakáva sa, že čoskoro oznámi ďalšie mená na kľúčových postoch vlády po tom, ako dnes prevzala funkciu predsedu vlády po Davidovi Cameronovi.

Kráľovná prijala Cameronovu rezignáciu

Nová šéfka britskej Konzervatívnej strany Mayová (59), prezývaná aj Železná Theresa, sa dnes stala novou britskou premiérkou, keď prijala od kráľovnej Alžbety II. oficiálne poverenie na zostavenie novej vlády. Oznámila to agentúra AP.

Britská kráľovná Alžbeta II. prijala dnes rezignáciu premiéra Davida Camerona a hneď nato poverila zostavením novej vlády Mayovú. Informovala o tom televízia BBC.

Nová premiérka sprevádzaná manželom Philipom sa po príchode z Buckinghamského paláca do oficiálnej premiérskej rezidencie na Downing Street 10 prvýkrát prihovorila národu.

Mayová chce budovať lepšiu Britániu

Vzdala hold svojmu predchodcovi Cameronovi, ktorého nazvala "moderným premiérom", a vyhlásila, že jej vláda bude "budovať lepšiu Britániu". Zaviazala sa posilňovať to, čo spája národy Spojeného kráľovstva a za svoje priority označila sociálnu spravodlivosť a záujmy pracujúcich.

"Ak ste z bežnej rodiny z pracujúcej triedy, váš život je oveľa menej bezpečný, ako si mnohí vo Westminsteri uvedomujú," povedala v narážke na britský parlament. "Vláda nebude vedená záujmami zopár privilegovaných ľudí, ale vašimi záujmami," pokračovala.

Po referende o členstve v EÚ čelí Británia "obdobiu veľkej národnej zmeny", dodala Mayová. Británia podľa nej zaujme odvážnu novú, pozitívnu úlohu vo svete. "Spoločne vybudujeme lepšiu Britániu," citovala ju agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:25