Erdogan armádaReuters
StoryEditor

Turecká armáda má s Erdoganom dlhoročný spor. Prečo prichádza prevrat práve teraz?

16.07.2016, 00:34
Autor:
dlmdlm
Turecká armáda už tradične vidí samú seba ako strážkyňu sekulárneho dedičstva krajiny, napätie medzi Erdoganom a tureckými ozbrojenými silami vďaka tomu rastie po dlhé roky.

V piatok večer turecký vojenský personál zablokoval mosty cez Bosporskú úžinu v Istanbule, nasadil tanky na hlavnom mestskom letisku, a poslal nízko letiace lietadlá a vrtuľníky hliadkovať nad hlavným mestom Ankara. 

Podľa vysoko postavených činiteľov tureckej vlády - vrátane premiéra Binaliho Yildirima, ktorý mal prejav na tureckej televíznej stanici NTV - ide o pokus o vojenský puč proti vláde tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý vydesil mnoho ľudí v krajine.

Skupina, ktorá tvrdí, že zastupuje tureckú armádu, vydala vyhlásenie, v ktorom oznámila, že "úplne prevzala správu krajiny a obnovila ústavný poriadok, ľudské práva a slobody, právny poriadok a všeobecnú bezpečnosť, ktorá bola poškodená."

Ak by bol puč úspešný, dostal by Washington do prekérnej situácie. Erdogan je slobodne zvolený do vedenia jednej z najmocnejších krajín svojho regiónu, a navyše Turecko, ako člen NATO, nedávno normalizovalo svoje vzťahy s Izraelom, najbližším americkým spojencom na Strednom východe. Verejne podporiť vojenský prevrat by bolo pre Biely dom politicky náročné, najmä ak vezmeme do úvahy trvalé snahy o šírenie demokratických hodnôt v zahraničí a špeciálne v regióne Stredného východu.

Zároveň sa však mnoho ľudí v Obamovej administratíve so stále väčším znepokojením pozerá na rastúcu autoritársku politiku prezidenta Erdogana, ktorá zahŕňa širokú škálu zákrokov proti novinárom a ochrancom ľudských práv v krajine. Washington tiež obvinil Erdogana z nedostatočných snáh urobiť dosť pre zastavenie toku zahraničných bojovníkov lojálnych k islamskému štátu do Sýrie.

Načasovanie prevratu môže súvisieť s každoročným summitom tureckej armády, na ktorom sa určuje postup pri povyšovaní horných radov ozbrojených síl. V roku 2011 napríklad celá generalita tureckej armády odstúpila kvôli hnevu zo zatknutia vyšších dôstojníkov, ktorí boli obvinení z plánovania prevratu. Tento summit sa mal konať 1. augusta.

Niektorí pozorovatelia špekulujú o tom, že tento pokus o štátny prevrat mohli uskutočniť frakcie vnútri armády, ktoré sa báli, že by sa po summite dostali na vedľajšiu koľaj, a radšej sa sami pokúsili determinovať vývoj udalostí.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:36