ArménskoReuters
StoryEditor

Rukojemnícka dráma v Arménsku. Ozbrojenci obsadili policajnú stanicu

18.07.2016, 09:35
Autor:
TASRTASR

Arménske bezpečnostné zložky vyjednávajú s ozbrojenými prívržencami opozičného hnutia s názvom Zakladateľský parlament, ktorí obsadili v sobotu policajnú stanicu v Jerevane a zadržali v nej neznámy počet rukojemníkov.

Útočníci podľa zverejneného vyhlásenia požadujú prepustenie vodcu svojho hnutia Žirajra Sefiljana, tvrdého kritika arménskej vlády, zatknutého v júni pre obvinenie z nezákonnej držby zbraní. Informoval o tom dnes webový server Rádia Slobodná Európa. Skupina tiež umiestnila na sieti Facebook videozáznam, kde vyzýva Arménov na pouličné protivládne protesty.

Vyjednávači arménskej Národnej bezpečnostnej služby a ďalších orgánov požiadavky ozbrojencov odmietli a vyzvali ich, aby sa vzdali. Polícia uzavrela okolie obsadenej stanice a nasadila do ulíc obrnené vozidlá.

Prvý námestník šéfa arménskej polície Hunan Poghosjan uviedol, že pri útoku na policajnú stanicu v jerevanskom obvode Erebuni zahynul v sobotu ráno jeden policajný plukovník a ďalší štyria príslušníci polície boli zranení. Vylúčil tiež možnosť prepustenia Sefiljana na slobodu a upozornil útočníkov, že ak sa nevzdajú, polícia ich "neutralizuje, pretože "so zabijakmi to inak nejde".

Hovorca Zakladateľského parlamentu medzitým oznámil, že hnutie začína "vzburu" a pokus o "zosadenie vlády", pričom sa tiež snaží o "prepustenie politických väzňov". Zverejnené video z policajnej stanice zachytáva viacero mužov v pancierových vestách so samopalmi, ako aj niekoľko rukojemníkov.

"Robíme to pre vás. Ľudia, vyjdite do ulíc!" cituje Rádio Slobodná Európa slová jedného z ozbrojencov. Zatiaľ však nie je známe, že by odporcovia vlády v Arménsku na túto výzvu zareagovali.

Predstavitelia bezpečnostných orgánov konzultovali ďalší postup s prezidentom Seržom Sarkisjanom. S ozbrojencami prišiel počas noci vyjednávať aj opozičný zákonodarca Nikol Pašinjan, líder novozaloženej strany Občianska dohoda.

01 - Modified: 2023-11-06 06:57:28 - Feat.: - Title: Letisko v Hamburgu po rukojemníckej dráme obnovilo normálnu prevádzku 02 - Modified: 2022-12-10 12:54:28 - Feat.: - Title: Rukojemnícka dráma v Nemecku: Polícia zdržala páchateľa, pri zásahu utrpel zranenia 03 - Modified: 2022-05-10 18:32:43 - Feat.: - Title: Na protivládnom proteste v Arménsku zadržali 61 ľudí 04 - Modified: 2021-11-16 11:03:27 - Feat.: - Title: Ženu držal v dome ako rukojemníčku vačkovec, musela zasiahnuť polícia 05 - Modified: 2020-07-22 13:11:02 - Feat.: - Title: Rukojemníkom z autobusu pomohol ukrajinský prezident. Tipom na film o týraní zvierat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 02:10