StoryEditor

"Peniaze nie sú, ale držte sa." Perník s odkazom premiéra Medvedeva sa v Rusku stal hitom

20.07.2016, 08:22
Autor:
ČTKČTK
Perník a jeho pekári z firmy Bajkalský perník z Ulan-Ude neďaleko Bajkalu a mongolských hraníc sa preslávili snáď po celom Rusku.

Preslávený perník od jazera Bajkal s kontroverzným odkazom predsedu ruskej vlády penzistom, že "peniaze nie sú, ale držte sa", pôjde do dražby a výťažok bude venovaný na liečbu detí. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na dobročinnú nadáciu, ktorá internetovú aukciu usporadúva. Výsledok má byť oznámený na konci septembra.

Perník a jeho pekári z firmy Bajkalský perník z Ulan-Ude neďaleko Bajkalu a mongolských hraníc preslávili snáď po celom Rusku minulý mesiac, keď na zákazku upiekli perník s portrétom premiéra Dmitrija Medvedeva a jeho šokujúcim odkazom, ktorý sa na ruskom internete stal jedným z najčastejšie citovaných výrokov.

perník FB/Arkady Zarubin

K ohlasu pekárenského výrobku najprv prispeli správy, že perník s premiérovými slovami miestne úrady zakázali a varovali tvorcov pred odoslaním do miest, kde "nebudete piecť perníky, ale sušiť sucháre".

"Nemali sme žiadne politické ciele. Len sme plnili zákazku, ale po takej reklame už to piecť nebudeme," zaprisahal sa vystrašená Pekařova manželka.

Ale po rozruchu v médiách sa miestni náčelníci zaprisahali, že o žiadnom zákaze vôbec nič nevedia. A tak sa slávny perník s nápisom "Peniaze nie sú, ale držte sa" vrátil na pulty obchodov. Už bez premiérovho vyobrazenia, ale zato skoro o polovičku drahšie.

Medvedev sa pri májovej návšteve Kryme nechal zaskočiť sťažnosťami miestnych penzistek, že ceny rastú rýchlejšie ako nízke penzie, ktoré nestačia na živobytie.

Ale rezolútne vyhlásil, že vláda "jednoducho teraz nemá peniaze - až peniaze nájdeme, urobíme indexáciu", teda zvýši penzie úmerne infláciu. S rozčarovanými poslucháči sa premiér vzápätí rozlúčil slovami: "Držte sa, majte sa dobre, prajem dobrú náladu a pevné zdravie!" Tieto výroky vyvolali na ruskom internete vlnu vtipov a paródií.

Ruský rozpočet sa dostal do problémov v dôsledku poklesu cien ropy na svetovom trhu a západných sankcií uvalených na Rusko po predvlaňajšej anexii Krymu. Priemerný starobný dôchodok sa v Rusku pohybuje okolo 13 000 rubľov (187 eur), invalidný okolo 8200 rubľov (118 eur).

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:22