StoryEditor

Britská jadrová ponorka sa zrazila s loďou. Nehoda ju vyradí z prevádzky

21.07.2016, 10:15
Autor:
ertert

Jedna z najnovších jadrových ponoriek britského námorníctva sa dostala do nečakaných problémov. Počas cvičnej plavby pri Gibraltáre sa zrazila s veľkým nákladným plavidlom. Po nehode sa musela vrátiť do prístavu. Posádky oboch plavidiel vyviazli bez zranení. Neporušený zostal aj jadrový pohon ponorky.

Nečakaná investícia
Podmorská flotila Veľkej Británie sa stala veľkou témou pred niekoľkými dňami, kedy parlament už pod vedením novej konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej schválil modernizáciu ponoriek, ktoré sú schopné niesť a odpaľovať jadrové strely Trident. Poslanci pri hlasovaní nemohli tušiť, že investície si vyžiada aj nečakaná oprava jedného zo strojov.

Jadrová ponorka HMS Ambush sa totiž v utorok dostala do problémov pri pobreží Gibraltáru, ktorý je britským zámorským územím. Armádny stroj z doposiaľ nešpecifikovaných dôvodov narazil do veľkého nákladného plavidla, píše BBC. O incidente informovalo až vo štvrtok britské ministerstvo obrany. To v tlačovom vyhlásení uviedlo, že je v kontakte aj s poškodeným nákladným plavidlom, ktoré údajne neutrpelo žiadne významné poškodenie.

Ponorka na tom bola o niečo málo horšie. "Ponorka utrpela vonkajšie poškodenia, ale jadrový reaktor zostal úplne nedotknutý," uviedlo ministerstvo obrany. Ubezpečilo tiež, že pri nehode neutrpel zranenia nikto z posádky ponorky ani nákladného plavidla.

Protesty na Gibraltári
Poškodená ponorka sa musela presunúť do prístavu na Gibraltári. Pri približovaní ju odfotilo niekoľko miestnych a snímky následne umiestnili na sociálnu sieť Twitter. Na fotografiách je zrejmé pomerne veľké poškodenie v oblasti veliteľskej veže. Na plavbu toto poškodenie zrejme veľký vplyv nemalo. Oprava si však vyžiada nemalé investície a ponorka bude na čas vyradená z prevádzky.

Stroj HMS Ambush patrí k najpokročilejšej triede ponoriek vo výzbroji britského námorníctva. Ponorka je dlhá 97 metrov a štátny rozpočet prišla na 1,6 miliardy libier. Okrem torpéd môže odpaľovať aj rakety Tomahawk. Ponorka sa zaradila do britskej flotily v roku 2013 po dvojročnej testovacej prevádzke. Jej kotviskom je vojenská základňa HMNB Clyde v škótskom Faslane.

Ponorka po nehode zakotvila na Gibraltári. Prítomnosť britských plavidiel na tomto južnom cípe Pyrenejského polostrova pritom v minulosti spôsobila niekoľko protestov. V roku 2000 napríklad v tunajšom prístave kotvila britská jadrová ponorka HMS Tireless. Dočasný azyl tu musela vyhľadať kvôli praskline na potrubí v oblasti jadrového reaktora.

Obyvatelia Gibraltáru však kvôli prítomnosti ponorky vyšli do ulíc. Obávali sa poškodenia tunajších vodných ekosystémov. Zakotvenie ponorky kritizovali aj ochrancovia životného prostredia z organizácie Greenpeace.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Francúzsko stavilo na jadrovú flotilu. Jeho nová ponorka vie zasiahnuť cieľ až do 50 kilometrov 02 - Modified: 2023-11-05 07:07:48 - Feat.: - Title: Ruská jadrová ponorka úspešne otestovala balistické strely, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2023-09-08 07:28:37 - Feat.: - Title: Severná Kórea spustila na vodu svoju prvú taktickú jadrovú ponorku, Kim jasal 04 - Modified: 2023-08-14 14:43:52 - Feat.: - Title: Rusko vybaví jadrové ponorky hypersonickými strelami. Úspešne ich testovalo 05 - Modified: 2023-07-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Krok, ktorý od studenej vojny nemá obdobu. Americké jadrové ponorky odstrašujú Severnú Kóreu aj Čínu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:56