núr zinkí poprava chlapecYouTube
StoryEditor

Sýrski povstalci odrezali hlavu malému chlapcovi. Chyba jednotlivcov, kajajú sa

21.07.2016, 12:37
Autor:
ertert
Jedna zo sýrskych povstaleckých skupín zverejnila video, na ktorom odrezala hlavu malému palestínskemu chlapcovi.

Údajne mal patriť k provládnym jednotkám. Ukázalo sa však, že sa jedná o civilistu, ktorý žil s rodinou na území ovládanom povstaleckými jednotkami.

Video sa tento týždeň objavilo na sociálnych sieťach. Členovia povstaleckej skupiny Núr Zinkí, ktorú podporujú niektoré západné krajiny a tiež štáty Perzského zálivu, na ňom držia asi desaťročného chlapca na korbe automobilu.

Vražda nevinného chlapca

Zatiaľ čo jeden z povstalcov chlapca drží za vlasy, ďalší povstalec do kamery hovorí, že chlapec je vojakom Jeruzalemskej brigády, ktorá bojuje na strane prezidenta Assada, píše server CNN.

Povstalci chlapcovi neskôr odrežú hlavu.

Velenie Jeruzalemskej brigády neskôr uviedlo, že chlapec s ňou nemal nič spoločné. Podľa dostupných informáciách žil s rodinou v sýrskom Mašhade v provincii Aleppo.

Než sa dostal do rúk povstalcov, bol podľa informácií Sýrskej organizácie pre ľudské práva ošetrený v jednom z improvizovaných utečeneckých táborov. Podľa Jeruzalemskej brigády bol zabitý preto, že bol Palestínčan, a tiež ako pomsta za straty oponentov Damasku na bojiskách.

Skupina Núr Zinkí následne na Facebooku uviedla, že násilie podobného druhu odsudzuje. Pripustila však, že "existujú chyby jednotlivcov, ktoré nezodpovedajú praxi skupiny ani jej politike". "Všetci, ktorí sa tohto násilia dopustili, boli zadržaní a predaní súdnemu výboru na prešetrenie," oznámila skupina.

Zároveň skritizovala medzinárodné spoločenstvo, ktoré podľa nej prehliada vojnové zločiny páchané Asadovým režimom. "Vládny vraždiaci stroj si už vzal tisícky civilných životov a oblieha už oslobodené oblasti okolo Aleppa," uviedla skupina vo vyhlásení.

Núr Zinkí podporujú aj Spojené štáty

Ku krajinám, ktoré podporujú skupinu Núr Zinkí patria tiež Spojené štáty, pripomína agentúra Reuters. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Mark Toner povedal, že Washington zisťuje ďalšie informácie o incidente, ktorý nazval "hroznou správou".

"Ak budeme môcť dokázať, že sa to naozaj stalo a že do toho bola zapojená táto skupina, prerušíme všetku pomoc alebo akúkoľvek ďalšiu spoluprácu s ňou," povedal Toner.

K vražde chlapca sa vo štvrtok vyjadrila aj Sýrska národná koalícia, ktorá združuje niekoľko povstaleckých skupín. Ocenila fakt, že stúpenci Núr Zinkí vraždu odsúdili, zároveň však vyzvala na podrobné prešetrenie incidentu. "Vyšetrovanie musí viesť k potrestaniu páchateľov, takéto zločiny nemôžeme tolerovať," uviedli zástupcovia Sýrskej národnej koalície.

Kontroverzie okolo skupiny Núr Zinkí sa chopila aj sýrska štátna tlačová agentúra SANA. Uviedla, že povstalci z Núr Zinkí sú sponzorovaní Tureckom a napojení na "Erdoganov režim" s ktorého tichým súhlasom potom cez hranice prúdia jej ozbrojenci. Ankara patrí dlhodobo k najväčším kritikom Asadovho režimu.

01 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 02 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 03 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 04 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika 05 - Modified: 2024-04-08 06:29:22 - Feat.: - Title: Najmenej 20 osôb prišlo o život v ozbrojených zrážkach v Sýrii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:49