Reuters
StoryEditor

Útočník z Ansbachu: V Nemecku mu odmietli azyl a viackrát mal problémy s políciou

25.07.2016, 10:14
Autor:
ČTKČTK
Sýrčan pri útoku pred festivalom výbušninou seba zabil a zranil dvanásť ľudí.

Útočník, ktorý v nedeľu spôsobil explózii v bavorskom Ansbachu, bol odmietnutý žiadateľ o azyl zo Sýrie. Na tlačovej konferencii o tom informoval bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Sám je presvedčený o tom, že to bola akcia islamistov. Pri výbuchu zomrel útočník, dvanásť ľudí bolo zranených.

Herrmann na tlačovej konferencii uviedol, že dvadsaťsedemročný muž prišiel do Nemecka zo Sýrie pred dvoma rokmi a požiadal o azyl. Žiadosť mu ale bola pred rokom zamietnutá, v krajine mohol byť len v závislosti od situácie v Sýrii. Dôvod zamietnutia Herrmann zatiaľ nevie, v nasledujúcich dňoch ho úrady objasnia.

Polícia páchateľa poznala kvôli jeho kriminálnej minulosti, okrem iného kvôli drogovým deliktom. Podľa všetkého bol považovaný za problematického. Herrmann totiž povedal, že polícia sa správaním tohto človeka zaoberala opakovane. Ďalšie podrobnosti ale neuviedol.

Bavorský minister vnútra tiež uviedol, že nie je jasné, či muž chcel spáchať len samovraždu, alebo zabiť ostatných ľudí. V minulosti bol vraj liečený na psychiatrickej klinike, dvakrát sa už o samovraždu pokúsil.

Bol to islamistický útok, je presvedčený minister
Samotný minister sa však domnieva, že to bol islamistický samovražedný útok. Zatiaľ ale podľa neho nenašli dôkazy, ktoré by ukazovali na útočníkovo napojenie na teroristické hnutie Islamský štát (IS).

"Môj osobný odhad, ktorý bohužiaľ považujem za veľmi pravdepodobný, je, že toto bol skutočný islamistický samovražedný útok," povedal v rozhovore s agentúrou DPA Herrmann.

Udalosť v Ansbachu nie je podľa Herrmanna možné považovať za obyčajný pokus o samovraždu, pretože Sýrčan pridal do batohu s výbušninou aj mnoho ostrých kovových častí, ktorých cieľom je v okolí explózie napáchať čo najväčšie škody. "Preto musíme vychádzať z toho, že toto nebola len obyčajná samovražda, lebo chcel zrejme zabiť čo najviac ľudí," povedal.

Dodal, že Sýrčanov zámer zabiť čo najviac ľudí zatiaľ nebol s konečnou platnosťou preukázaný, hoci tomu okolnosti nasvedčujú. "Kriminálna polícia v najbližších hodinách a dňoch podnikne všetko pre to, aby všetko úplne objasnila," povedal.

"Či mal napojenie na islamistov, alebo nie, to je v tejto chvíli čistá špekulácia," uviedla prokuratúra. Dodala, že vyšetrovatelia sa teraz zamerajú na to, s kým útočník udržiaval kontakty. Rovnako podľa agentúry Reuters budú zisťovať, čo Sýrčan pred odchodom do Nemecka vo svojej vlasti robil.

Hľadanie úlomkov z výbušniny
Muž sa snažil dostať na hudobný festival, ktorý sa konal od piatku v meste Ansbach, ktoré leží asi 40 kilometrov od Norimbergu. Dovnútra sa mu nepodarilo dostať. Okolo desiatej hodiny večer potom neďaleko vchodu v historickom centre mesta odpálil výbušninu, ktorú mal podľa miestnych médií v batohu.

Podľa policajného prezidenta Romana Fertingera bude teraz polícia niekoľko dní prehľadávať miesto činu, aby našla prípadné úlomky, ktoré mohol páchateľ do výbušného zariadenia pridať. Polícia tiež našla u páchateľa mobilný telefón, ktorý bude teraz súčasťou vyšetrovania, uviedol Fertinger na tlačovej konferencii.

01 - Modified: 2024-04-27 15:54:27 - Feat.: - Title: Výbuch munície na kambodžskej základni pripravil o život 20 vojakov, ďalší sú zranení 02 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 03 - Modified: 2024-04-11 05:55:59 - Feat.: - Title: Pri výbuchu vo francúzskej chemickej továrni sa ťažko zranila najmenej jedna osoba 04 - Modified: 2024-04-09 17:16:52 - Feat.: - Title: Po výbuchu vo vodnej elektrárni v Taliansku hlásia už troch mŕtvych, ďalší sú nezvestní 05 - Modified: 2024-03-30 17:52:41 - Feat.: - Title: Muničný sklad v Jakarte po výbuchoch zachvátil požiar, obyvateľov z okolia areálu evakuovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 14:50