StoryEditor

USA zneškodnili atentátnikov Islamského štátu, Kábulom sa ozval výbuch

29.08.2021, 15:25
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Americký nálet spôsobil "veľké sekundárne explózie", čo naznačilo prítomnosť značného množstva výbušného materiálu v aute

Spojené štáty dnes v Kábule uskutočnili letecký útok na vozidlo, pri ktorom eliminovali hrozbu samovražedného útoku na medzinárodné letisko. Podľa agentúry AP to dnes uviedol hovorca americkej armády, ktorý tak potvrdil predchádzajúce informácie zdrojov.

O cielenom útoku, ktorého terčom boli atentátnici z radov teroristickej organizácie Islamský štát (IS), predtým podľa agentúr informovali nemenovaní americkí činitelia aj radikálne islamistické hnutie Taliban, ktoré pred dvoma týždňami Afganistan ovládlo.

Armádny hovorca William Urban označil letecký útok z bezpilotného lietadla za akt sebaobrany. Úrady zisťujú, či pri ňom zomreli civilisti. Túto možnosť však podľa hovorcu zatiaľ nič nenaznačuje. "Sme presvedčení, že sme úspešne zasiahli cieľ," uviedol Urban.

"Výrazná druhotná explózia z vozidla naznačuje, že v ňom bolo veľké množstvo výbušniny," dodal hovorca.

Spojené štáty v noci na dnes varovali, že pri kábulskom letisku hrozí ďalší teroristický útok.

Afganská polícia predtým oznámila, že štvrť severozápadne od kábulského letiska dnes zasiahla raketa a zabila jedno dieťa. Nemenovaný afganský činiteľ neskôr hovoril o troch mŕtvych deťoch zabitých pri útoku bezpilotného lietadla, uviedla agentúra AP. Miestni predstavitelia podľa nej najprv uvádzali, že išlo o dva rôzne incidenty, to sa však nepotvrdilo.

Afganská televízia ArianaNews s odvolaním sa na očitých svedkov informovala o šiestich mŕtvych, z toho o štyroch deťoch, po výbuchu minometného granátu v dome neďaleko kábulského letiska. Nie je jasné, či v skutočnosti nepopisovala americký letecký úder.

Západné krajiny na letisku ukončujú evakuačné operácie, ktoré sa začali po nástupe islamského hnutia Taliban k moci v polovici augusta.

Do bezpečia sa dopravujú hlavne cudzinci a ich afganskí spolupracovníci. Ku štvrtkovému atentátu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát-Chorásánu, ktorá je nepriateľom Západu aj Talibanu.

Správy o novom výbuchu v Kábule sa dnes objavili aj na twitteri. Niektorí ľudia zdieľali zábery, na ktorých je vidieť veľký oblak čierneho dymu. Dvaja miestni novinári podľa agentúry DPA uviedli, že súkromný dom v blízkosti letiska zasiahla raketa. Šéf afganskej polície agentúre AP povedal, že raketa zasiahla štvrť severozápadne od kábulského letiska.

01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:26