Nemecká kancelárka urobila pravdepodobne správnu vec v tom, že odmietla zasahovať do kampane a dosiahla aj to, že do nej nezasahovali ostatní európski lídri. Teraz je však jasné, že spolu s ostatnými nebrala hrozbu brexitu príliš vážne. Vyjednanú dohodu s Britániou videla ako maximum toho, čo mohla spraviť, ukázalo sa však, že to bolo menej než mohla Británia akceptovať. V konečnom dôsledku nemohol Cameron vierohodne prezentovať výsledky rokovaní ako dohodu o reformovaných vzťahoch s Európou a nikdy ju tak v kampani ani nespomenul. Dohoda nedokázala ľuďom ponúknuť žiadne presvedčivé obmedzenie imigrácie - stúpenci zotrvania v únii pri tejto otázke lapali po dychu ako ryby na súši. Zástanci brexitu sami priznali, že vhodná ponuka "pridruženého členstva" by ich šance zabila hneď v zárodku. Merkelová a Cameron stavili na to, že dodatky k súčasnému stavu budú stačiť. Nestačili.Reuters
StoryEditor

Bavorský premiér si nevie osvojiť Merkelovej "dokážeme to": Na to je problém priveľký

30.07.2016, 15:30
Autor:
TASRTASR
Šéf sesterskej strany Merkelovej CDU Seehofer povedal, že nemieni verejnosti hovoriť nepravdy.

Bavorský krajinský premiér a líder Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer sa dnes na záver rokovania krajinskej vlády v hornobavorskom Gmunde jednoznačne dištancoval od postoja spolkovej kancelárky a predsedníčky sesterskej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej k problematike utečencov.

Na margo kancelárkinho opakovaného výroku "Dokážeme to" Seehofer uviedol: "Túto vetu si ani pri najlepšej vôli nedokážem osvojiť. Na to je problémová situácia priveľká"..."Tým by som sa previnil voči kompletnej zodpovednosti, ku ktorej som sa prihlásil aj v ústavou predpísanej prísahe".

Náznaky riešení sú jednoduché a neuspokojivé, poznamenal bavorský krajinský premiér, ktorý je v migračnej kríze už od začiatku výrazným oponentom nemeckej kancelárky. Seehofer súčasne podčiarkol, že sa v Nemecku treba preto zlepšiť podstatne vo všetkých oblastiach. Súčasne poznamenal, že to nehovorí ľahkovážne alebo s cieľom sa sporiť. CDU a CSU sú na dobrej ceste, konštatoval, avšak dodal, že nemieni verejnosti hovoriť nepravdy.

Za najkomplexnejšiu a najhlbšiu označil Seehofer podľa tlačovej agentúry DPA novú bezpečnostnú koncepciu, ktorú jeho bavorská krajinská vláda predstavila pred dvoma dňami, a to i v reakcii na nedávne teroristické útoky.

Rady tamojšej polície by malo v rokoch 2017-2020 posilniť celkovo 2000 nových príslušníkov. Tí by mali byť lepšie vybavení, napríklad balistickými helmami, kvalitnejšími nepriestrelnými vestami a obrnenými vozidlami.

V oblasti migrácie predpokladá koncepcia, ako o tom informoval krajinský minister vnútra Joachim Herrmann, zavedenie kvót podľa vzoru Rakúska. Nemecko by malo prijať za rok maximálne 200-tisíc migrantov, z toho 30-tisíc by pripadlo Bavorsku. Podľa ministra treba skoncovať s nekontrolovaným prílevom migrantov a zamedziť ďalšej liberalizácii vízovej povinnosti. Narážal tým na rokovania EÚ s Tureckom, pričom vyzval na skončenie prístupových rokovaní s Ankarou.

Posilniť by sa mali aj špeciálne jednotky či sledovacie tímy a viac policajtov by sa malo venovať boju proti počítačovej kriminalite. Plánuje sa i rozšírenie monitorovania železničných staníc, vlakov a verejných priestranstiev kamerami.

Odsúdení pravicoví extrémisti by mali nosiť elektronické náramky, na čo už sú v Bavorsku vytvorené legislatívne podmienky.

Bavorsko a CSU požadujú i urýchlenie azylového konania bez toho, aby to išlo na úkor bezpečnosti a sprísnenie bezpečnostnej politiky na celom území spolkovej republiky.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:53