Turecký prezident Recep Tayip ErdoganReuters
StoryEditor

V nemeckom Kolíne zakázali vysielať Erdoganov prejav. Turci sa sťažujú

02.08.2016, 07:57
Autor:
TASRTASR

Turecké ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo predstaviteľa nemeckého veľvyslanectva v Ankare. Na stretnutí sa oficiálne sťažovalo na postup nemeckých úradov, ktoré  zakázali na nedeľňajšom zhromaždení prívržencov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Kolíne nad Rýnom vysielať naživo jeho prejav, informovala agentúra Anadolu. 

Zástupcovia ministerstva "energicky" vyjadrili "sklamanie a rozhorčenie" z uvedeného rozhodnutia. Postup orgánov spojeneckej krajiny, ktorá sa odvoláva na spoločné hodnoty demokracie, je podľa rezortu tureckej diplomacie "neprijateľný". Turecká strana kritizovala tiež skutočnosť, že Erdoganovo posolstvo muselo byť účastníkom zhromaždenia prečítané, uviedla agentúra Anadolu.

Na ministerstvo bol pôvodne predvolaný nemecký veľvyslanec v Ankare Martin Erdmann, keďže je však na  dovolenke, zastupoval ho najvyššie postavený diplomat Robert Dölger.

O zákaze vysielania Ergoganovho prejavu rozhodol Vyšší správny súd (OVG) v Münsteri. Podľa týždenníka Spiegel dospel k názoru, že organizátor akcie nemá na základe práva na slobodu zhromažďovania ani iného základného práva nárok na to, aby mohol nechať na území Nemecka prehovoriť k "politickým témam" zahraničných prezidentov alebo členov vlád iných krajín.

Organizátori demonštrácií si môžu vybrať miesto, čas, rečníkov a obsah, rečníci však musia byť na podujatí fyzicky prítomní a ich vystúpenie nesmie byť sprostredkované médiami. Avšak aj keby chcel Erdogan v Kolíne nad Rýnom vystúpiť osobne, musela by to riešiť nemecká vláda, nie organizátor demonštrácie, konštatoval Spiegel.

Organizátori sa ešte môžu proti rozhodnutiu OVG odvolať, ale ich šanca na úspech je malá.

Okolo 40-tisíc Turkov sa v nedeľu zúčastnilo na demonštrácii na podporu prezidenta Erdogana, ktorá sa konala viac ako dva týždne po zmarenom pokuse časti tureckej armády o štátny prevrat. Podujatie zorganizoval Zväz európskych tureckých demokratov (UETD), organizácia blízka tureckej vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Napätie medzi Nemeckom a Tureckom sa vyostrilo po pokuse o vojenský prevrat, z ktorého Ankara obviňuje islamského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA.

Ankara takisto požaduje od Berlína vydanie údajných priaznivcov tohto duchovného, ktorý je podľa tureckej vlády prepojený s organizátormi prevratu.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:15