StoryEditor

V. Perhes: Sýria sleduje vlastné ciele

13.10.2003, 00:00
Akú rolu zohráva Sýria na Blízkom východe?
- Sýria má veľký záujem o vyriešenie vlastných dvojstranných konfliktov s Izraelom. Koniec koncov, Izrael ešte stále okupuje Golanské výšiny. Na jednej strane Damask výslovne podporuje palestínsky odpor, ale na druhej strane sa nechce vzdať ani šance na opätovné nadviazanie mierových rokovaní s Izraelom v určitom okamihu. Dokonca aj Šaronovej vláde Sýria v posledných mesiacoch viackrát signalizovala, že je pripravená začať tam, kde boli rokovania v roku 2000 prerušené.
USA obviňujú Sýriu z terorizmu. Prečo?
- Výčitka znie, že Damask zaručuje právo pobytu vodcom militantných skupín. V skutočnosti však Sýria po vojne proti Iraku kancelárie týchto organizácií uzavrela. Američanom to však nestačí. Požadujú, aby sýrske úrady týchto vodcov z krajiny vykázali.
Existujú v Sýrii výcvikové tábory pre teroristov?
- Pri tomto tvrdení Izraela možno vychádzať z toho, že je to len chabé zdôvodnenie izraelského útoku. V oveľa väčšej miere ide o vyslanie silného politicko-vojenského signálu: ak sa k vodcom organizácií ako je Islamský džihád či Hamas budete aj naďalej správať tak priateľsky ako doteraz, tak z odplaty nevynecháme ani vás, ani vy nie ste mimo.
Z hľadiska medzinárodného práva však o izraelskej akcii niet nijakých pochybností...
- ... z hľadiska medzinárodného práva sa niečo nestane legitímne tým, že sa USA zdráhajú čosi odsúdiť. Ale, samozrejme, to znamená, že USA žmurkajúcimi očami dávajú Izraelu zelené svetlo.
Čo teda bude s mierovým procesom?
- Neexistuje nijaký automatizmus v tom, že zvrhnúť možno len nejaký arabský režim, aby sa začal mierový proces. Cestovná mapa bola účastníkom vnútená - ale potom už nikto nepokračoval v tlaku, aby podľa nej aj postupovali.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:34