Creative Commons/Jevanadezda, CC-BY-SA
StoryEditor

Európske peniaze pre Afriku cicala dánska sekta. Členov chcela odtrhnúť od rodín

07.08.2016, 00:00
Autor:
ertert

Jedno z centier Teachers Group v Dánsku.

Charitatívna organizácia Dapp, ktorá pôsobí v Afrike, mnoho rokov čerpala dotácie od OSN, EÚ aj britskej vlády. Ukázalo sa však, že je ovládaná kontroverznou dánskou spoločnosťou, ktorá hraničí so sektou. Jej riaditeľ je navyše v hľadáčiku Interpolu a ukrýva sa v luxusnom sídle v Mexiku.

Patrick Goteka zo Zimbabwe pracoval pre miestnu pobočku neziskovej organizácie Dapp. V roku 2006 mu jeho šéf dal lákavú ponuku. Mal odcestovať do USA, kde na neho čakala práca manažéra v spoločnosti, ktorá sa zaoberá recykláciou obnoseného oblečenia.

Goteka po dlhom premýšľaní súhlasil. Vedel, že bude musieť na nejaký čas opustiť rodinu, zároveň ho však hnala vidina slušného zárobku. Netušil však, že sa dobrovoľne vydá do pazúrov spoločnosti Teachers Group, ktorej praktiky pripomínajú manipulatívnu sektertu.

Goteka si veľmi dobre spomína, ako sa o tejto organizácii dozvedel prvýkrát. "Hovorili mi (ľudia z Dapp), že nemôžu do USA poslať niekoho, kto nie je členom Teachers Group. Povedali mi teda, aby som sa k nim pridal," zveril sa reportérom servera BBC. Muž, ktorý ho zregrútoval mu tvrdil, že za svoje služby dostane dobre zaplatené. Postarať sa mali tiež o jeho rodinu. Behom pár minút bolo hotovo. Žiadne zmluvy, len potrasenie rúk.

Zdieľaná ekonomika, zdieľaný voľný čas, zdieľaný život

Spoločnosť Teachers Group založil v sedemdesiatych rokoch Dán Mogens Amdi Petersen. Mnoho rokov prevádzkovala v Dánsku zo štedrých štátnych dotácií alternatívne školy. V roku 2001 však do jej kancelárií vtrhla polícia a Petersena obvinila z podvodov a daňových únikov. O päť rokov neskôr ho súd oslobodil. Podnikateľ spoločne s niekoľkými obchodnými partnermi okamžite opustil severskú krajinu. Teraz po nich pátra Interpol.

Alternatívna výučba v Dánsku však bola len malou časťou z aktivít Teachers Group. Petersen sa zaoberal napríklad zakladaním a prevádzkovaním offshoreových firiem či podporou charitatívnych organizácií. Jednou z nich bola Dapp, ktorá v Malawi a Zimbabwe prevádzkovala niekoľko škôl a podporovala viacero zdravotníckych a poľnohospodárskych projektov.

Charita dostala desiatky miliónov eur z fondov UNICEF, Európskej únie a britskej vlády. Časť týchto peňazí naozaj putovala na pomoc tým, ktorí to potrebovali a na výplaty charitatívnych pracovníkov. Zvyšok však podľa svedectva mnohých zamestnancov tajne prúdil na účty Teachers Group.

Goteka zažil jej podivné praktiky na vlastnej koži krátko po príchode do Spojených štátov. Spomína napríklad na takzvané "spoločné hospodárenie". Všetci členovia Teachers Group museli prispievať do spoločného fondu. Goteka odovzdával až 50 percent svojej výplaty, ktorú chcel pritom z veľkej časti posielať rodine späť do Afriky.

Okrem peňazí museli členovia darovať aj veľkú časť svojho voľného času. Svoje o tom vie aj Christopher Banda, terénny pracovník organizácie Dapp Malawi. K Teachers Group sa pridal v roku 2009. "Zdieľame náš súkromný život. V takzvanom zdieľanom čase sme vždy spolu," opisuje. Voľný čas tak členovia trávia napríklad pomáhaním na stavbách. "S rodinou sa môžeme vidieť len jeden víkend v mesiaci," dodáva.

Luxusné centrum v Mexiku

Práve Banda stál za jedným z mála prejavov vzdoru. Zalarmoval príslušné orgány a za pomoci reportérov BBC situáciu začal riešiť aj UNICEF, ktorý kvôli napojeniu Dapp na Teachers Group zastavil akékoľvek financovanie pobočky tejto organizácie v Malawi. V ohrození sú aj jej ďalšie africké bunky.

Centrum Teachers Group sa teraz nachádza v luxusnej rezidencii na mexickom pobreží v oblasti San Juan de las Pulgas. Banda bol jedným z tých, ktorí sa do centrály dostali. Palác podľa neho pripomína niečo medzi Disneylandom a Tádž Mahalom. Pozrel sa sem aj Goteka.
"Je to tam nádherné, väčšina materiálov je z dovozu. Majú tam rôzne typy nábytku. Drahého a veľmi krásneho," spomína na svoju návštevu. Goteka sa stretol aj s Petersenom, keď v Zimbabwe pátral po jeho stratenom psovi.

Praktiky skupiny sú podľa Goteku nenásilné. "Sú to všetko inteligentní ľudia. Snažia sa vám to všetko vysvetliť. Tak nakoniec súhlasíte," opisuje Zimbabwčan. Filozofia Teachers Group je podľa neho jednoduchá. "Zabudnite na svoju rodinu, myslite len na Teachers Group," znie vraj motto organizácie. "Je to ako keby im človek obetoval všetok svoj život," dodáva.

01 - Modified: 2024-05-19 17:42:00 - Feat.: - Title: Viac ako desaťročná výcviková misia Únie v Mali skončila, oznámil Borrell. Po prevrate sú teroristi silnejší 02 - Modified: 2024-05-19 12:10:19 - Feat.: - Title: Čína začala antidumpingové vyšetrovanie na dovoz chemikálií z Európskej únie. Odborníci hovoria o odvete 03 - Modified: 2024-05-19 11:32:45 - Feat.: - Title: Odchod z Európskej únie by Nemecku podľa ekonómov spôsobil vážnu krízu 04 - Modified: 2024-05-18 13:27:01 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Švédi porazili Lotyšov, Švajčiarsko rozdrtilo Dánsko a dostalo sa do čela skupiny 05 - Modified: 2024-05-16 18:30:09 - Feat.: - Title: Únia si po atentáte na Fica kladie otázku, či sa eurovoľby zaobídu bez násilia. Dopad môže byť obrovský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 23:22