Reuters
StoryEditor

Hurikán Ida zoslabol na najnižší stupeň, vyžiadal si prvú obeť

30.08.2021, 07:01
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Joe Biden vyhlásil v postihnutých oblastiach stav veľkej katastrofy, čo umožní tamojším úradom čerpať federálnu pomoc.

Hurikán Ida, ktorý v nedeľu dorazil nad americký štát Louisiana ako hurikán štvrtej kategórie, si vyžiadal prvú obeť a postupne zoslabol na najnižší stupeň.

Stále ho však sprevádza vietor so silou 155 kilometrov za hodinu a výdatné zrážky. Bez dodávok elektriny je podľa televízie CNN v štátoch Mississippi a Louisiana asi milión odberateľov, vrátane celého mesta New Orleans.

Elektrinu v New Orleans majú len tí, ktorí majú vlastné generátory.

Ida zasiahla štát Louisiana v nedeľu okolo poludnia miestneho času ako hurikán druhej najvyššej kategórie z päťbodovej škály. Sprevádzal ju vietor s rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu.

V Louisiane hlásia prvú obeť

V štvrtej kategórii sa udržala nad pevninou asi šesť hodín, čo je podľa CNN relatívne dlho. Napríklad minuloročný hurikán Laura, ktorý zasiahol aj Louisianu, sa v tej istej kategórii udržal len tri hodiny.

Neskôr Ida ďalej zoslabla až na najnižší stupeň a postupuje ďalej na sever, v ďalších dňoch sa má stočiť na severovýchod.

Kvôli silnému vetru zostalo už bez prúdu asi milión odberateľov, z toho väčšina v Louisiane (941 100) a zvyšok v Mississippi. V Louisiane oznámili úrady aj prvé úmrtie v dôsledku pádu stromu.

Biden vyhlásil stav veľkej katastrofy

Silný vietor zničil dve nemocnice v okrese Lafourche Parish na juhu Louisiany, v ktorých sú aj pacienti s covidom-19.

Podľa agentúry AP víchor v nemocnici v obci Cut Off na juhu spôsobil značné škody, poškodil strechu, ale nikomu z pacientov ani personálu sa nič nestalo.

V tom istom okrese je tiež poškodené hlavné vodovodné potrubie, takže niektoré časti okresu sú bez dodávok vody.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil v postihnutých oblastiach stav veľkej katastrofy, čo umožní tamojším úradom čerpať federálnu pomoc.

Na štát Louisiana udrel presne pred 16 rokmi hurikán Katrina, ktorý si vtedy na juhovýchode USA vyžiadal 1 840 obetí, z toho väčšinu práve v Louisiane. K

atrina značne poškodila mesto New Orleans a jeho okolie. Miestne úrady teraz dúfajú, že väčším škodám zamedzia protipovodňové zábrany, ktoré tam po Katrine vybudovali.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:53