Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump získa nepriznaných voličov

08.08.2016, 00:00
Newyorský miliardár síce v prieskumoch zaostáva za svojou konkurentkou, ale voľby sa v lete nerozhodnú.

Donald Trump je ako na hojdačke. Piatkový predvolebný prieskum agentúry McClatchy-Marist ukázal, že na Hillary Clintonovú stráca až 15 percent. Prieskum agentúry Reuters, ktorý sa objavil v nedeľu, však rozdiel medzi dvoma hlavnými súpermi o Biely dom ukázal iba na troch percentách v prospech Clintonovej. V priemere stráca Trump na Clintonovú viac ako päť percent. Podľa profesora Paula Brackena z Yalovej univerzity to však nie je podstatné: „Volebné prieskumy robené v lete nedokážu predpovedať, kto vyhrá v novembri.“

Problém s Khanom
Trump má za sebou ťažký týždeň. Vlnu nevôle vyvolali jeho komentáre určené rodine moslimského vojaka, ktorý prišiel o život slúžiac v americkej armáde. Jeho otec Kdehizr Khan Trumpa ostro skritizoval a spochybnil, či vôbec čítal americkú ústavu. On ho na oplátku obvinil, že nedovolil svojej manželke prehovoriť. Tá na vystúpení skutočne neprehovorila, komentár ju však urazil a odkázala, že hovoriť jej nedovolil zármutok. Ďalšia kontroverzia sa týka imigračného statusu jeho manželky Melanie. Nedávno objavené dokumenty poukazujú na fakt, že začala pracovať v Amerike skôr než získala pracovné víza. Trumpova kampaň je z veľkej časti postavená na odpore proti ilegálnym imigrantom. Zistenie, že jeho vlastná manželka si takto sama privyrábala, by pre neho mohlo znamenať ďalšiu ranu a zníženie preferencií.

Viceprezidenti nezavážia
Trump však môže získať voličov, od ktorých by nikto nečakal, že ho budú voliť. „Trump získa veľa voličov, ktorí otvorene nepriznajú, že ho podporujú. Afroameričania volia väčšinou demokratov a bohatí bieli Američania Republikánov. Tieto voľby sú však o osobnostiach a o odkaze dvoch posledných prezidentov. Situácia mnohých Američanov sa za prezidentov Busha a Obamu zhoršila a už majú plné zuby štandardných problémov klasickej politiky,“ hovorí pre HN Paul Bracken.

Podľa Jacka Goldstona, politológa z George Mason University je v téme voličov jednoznačné, že Trump nie je populárny medzi mešinami a zdá sa, že to nič nezmení. “Je tam však veľká demografická zložka všetkých vekov, pohlaví I sociálnych skupín, ktorá má starch z terorizmu, obáva sa slabnúceho vplyvu USA v zahraničí a má pociť, že ekonomika nerobí dosť na to, aby podporila rodiny, ktorí by mohli za neho voliť. Goldstone dodáva, že práve každý teroristický útok vo svete len podporuje jeho odkaz strachu, preto by Trumpove šance na výhru nemali byť podceňované.

Bracken ešte dodáva, že výrazne nezavážia ani kandidáti na viceprezidentov, ktorých si Clintonová a Trump vybrali. „Viceprezidentskí kandidáti nie sú veľmi dôležití, pokiaľ nie sú úplnou katastrofou. Ani Pence a ani Kaine sa nezdajú byť takou katastrofou, akou bola v roku 2008 Sarah Palinová,“ dodáva Bracken.

Efektívny Trump
Trump vedie finančne najefektívnejšiu kampaň amerických prezidentských volieb. Do konca júna minul 71 miliónov dolárov, kým Hillary Clintonová zaplatila až 230 miliónov. Šetrenie pripísal svojim schopnostiam v hospodárení a vyzval voličov, aby mu rovnakým spôsobom dovolili viesť celú krajinu. Republikánsky kandidát často Clintonovej vyhadzuje na oči, že ju platia veľké korporácie. Vplyvu lobistov sa podľa vlastných slov vyhol vďaka tomu, že si kampaň platí z vlastného vrecka. Pri pohľade na jeho účty sa to však ukazuje byť pravda len sčasti, z celkových 91 miliónov, ktoré jeho kampaň zarobila, z jeho vlastnej peňaženky pochádza iba päťdesiat. Tie boli spočiatku vedené ako pôžička, ktorú si neskôr mohol vrátiť z ostatných darov. V júni ich však finálne odpísal ako nenávratný dar. Ostatné prostriedky dostal od voličov, najviac získal drobnými darmi.

Najdrahšia čiastka kampane padla na internetový marketing, takmer pol milióna stáli šiltovky s nápisom „Make America Great Again“. Úspešný biznismen nepremrhal žiadnu príležitosť vrátiť peniaze z kampane do svojho vrecka, viac ako desatinu rozpočtu poslal vlastným firmám. Pri kampani využíva svoje súkromné lietadlá, reštaurácie, bary, ponúka balenú vodu so svojou podobizňou a alkohol zo synovej vinárne. Pri pohľade na rozpočty už vypadnutých kandidátov je jasné, že automaticky nevyhráva ten, kto minie najviac. Demokrat Bernie Sanders získal až dvesto miliónov na drobných daroch od voličov, k straníckej nominácií mu to však nestačilo. Na republikánskom fronte minul zbytočne najviac peňazí Ted Cruz s viac ako 85 miliónmi. Na konci júna mal Trump k dispozícii dvadsať miliónov, čo je polovica Clintonovej zostatku. Núdze sa však neobáva a tvrdí, že môže hocikedy siahnuť do svojich finančných zásob.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:41