Reuters
StoryEditor

Debata kandidátov na Merkelovej nástupcu priniesla jasný triumf, zhodujú sa nemecké médiá

30.08.2021, 11:36
Autor:
ČTKČTK
Podľa nemeckých médií bola jasným víťazom predvolebnej debaty kandidátov na kancelára demokratická kultúra.

Nedeľná televízna debata trojice najnádejnejších kandidátov na nemeckého kancelára žiadneho jasného víťaza nemala, bola však triumfom demokracie a usporiadanej politickej kultúry.

Zhodujú sa na tom okrem iného magazín Der Spiegel, portál t-online alebo denníky Die Zeit a Der Tagesspiegel.

​Podľa prieskumu inštitútu Forsa si medzi divákmi najlepšie viedol sociálny demokrat Olaf Scholz, k čomu sa prikláňa aj denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Sociálnej demokracii SPD sa teraz v prieskumoch mimoriadne darí, nemecké médiá však kandidátku zelených Annalen Baerbockovú ani Armina Lascheta z konzervatívnej únie CDU/CSU neodpisujú.

"Scholz je nová Merkelová"

Za víťaza debaty považuje Scholza podľa sondáže Forsa 36 percent respondentov, 30 percent vidí ako víťazku Baerbockovú a 25 percent Lascheta. Na bleskovom prieskume, ktorý inštitút zverejnil len krátko po skončení debaty, sa zúčastnilo 2500 ľudí.

Podľa FAZ sa zdá, že Nemci ani po 16 rokoch vlády dosluhujúcej konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej nemajú dosť jej štýlu riadenia krajiny.

"Chcú ešte viac, aby sa v tom pokračovalo," mieni FAZ. "Nasledujú toho, kto hovorí, že všetko bude v poriadku, a to je Olaf Scholz. Scholz je nová Merkelová. Na volebných plagátoch mu len chýba heslo 'Poznáte ma'," dodáva denník. Toto heslo použila Merkelová v kampani v roku 2013.

Vystúpenie Scholza kladne hodnotil denník Der Tagesspiegel, súčasný vicekancelár a minister financií v nedeľu večer v takmer dvojhodinovej diskusii ukázal, prečo sa mu v prieskumoch darí. "Po debate by sme ale nemali odpisovať Laschet a takisto Baerbocková nie je stále mimo hry," dodal denník.

Magazín Der Spiegel poznamenal, že Scholz sa stal novým akčným hrdinom. "Čím menej urobí, tým viac je obľúbený," napísal s odkazom na Scholzove trochu stuhnuté a monotónna vystupovanie. Dodal, že kandidát SPD vystupoval tradične scholzovsky. "Neprekvapil, ale ani nesklamal," poznamenal.

Férová výmena názorov

Portál t-online je s debatou spokojný, pretože doterajší vývoj kampane hodnotí nie príliš dobre. "Od včerajšieho dňa je to inak. V prvej televíznej debate nedošlo na žiadne hádky a ostré útoky, dočkali sme sa však živej diskusie o mnohých otázkach, ktoré sú spojené s nemeckou budúcnosťou," uvádza spravodajský portál s poznámkou, že to síce nebola najlepšia debata všetkých čias, ale orientáciu voličom poskytla.

Hoci žiadny z trojice kandidátov rozpravu neovládol, jasný víťaz aj tak existuje. "Vyhrala demokratická kultúra. Kto sleduje, ako otrávené, polemické a zraňujúce politické debaty sa vedú v iných demokraciách, či už je to v USA, Británii, Maďarsku, Poľsku alebo Taliansku, môže mať radosť z férovej ​​výmeny názorov počas prvej televíznej debaty pred spolkovými voľbami," dodáva portál.

Vedú sociálni demokrati

Parlamentné voľby sa v Nemecku konajú 26. septembra. V aktuálnom prieskume pre Bild am Sonntag si najlepšie vedie sociálna demokracia s 24 percentami hlasov.

Na druhom mieste je únia CDU/CSU s 21 percentami nasledovaná Zelenými so 17 percentami.

Do Spolkového snemu by sa ešte dostali liberáli z FDP s 13 percentami, protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AFD) s 11 percentami a postkomunistická Ľavica so šiestimi percentami.

01 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 02 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov 03 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 04 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:20