Jakub ČechMafra/Tomáš Frait
StoryEditor

Šestnásťročný Čech žiada súdy o plnoletosť: Keď budem svojprávny, nebudú so mnou môcť tak zametať

09.08.2016, 13:55

Keby mu súd vyhovel, mohol by vo svojich šestnástich rokoch napríklad vlastniť dátovú schránku alebo sa podieľať na chode mesta. Známy český aktivista Jakub Čech, ktorý svojimi kauzami plní už pravidelne novinové stránky, požiadal o priznanie svojprávnosti. Chce byť dospelý, teda aspoň pred úradmi, zistil web Lidovky.cz.

"Budem mať viac práv, budem sa môcť viac angažovať v občianskych spolkoch a ich orgánoch, budem môcť spolok zastupovať v správnych konaniach, napríklad o výrube stromov v meste," hovorí v rozhovore pre Lidovky.cz šestnásťročný Jakub Čech, ktorý sa usiluje o svojprávnosť, čiže túži získať status dospelého. V minulosti to bolo možné len na účely sobáša.

O možnosti stať sa predčasne svojprávnym občanom počul vraj už v minulosti a hneď sa mu zapáčila. "Myslím, že keď budem svojprávny, nebudú so mnou môcť tak ,zametať'. Bude to jednoduchšie aj pre úrady, pretože nebudú musieť skúmať, či som na ten či iný úkon spôsobilý," vymenúva ďalšie dôvody svojho rozhodnutia študent z Prostějova.

Výnimočné prípady
V Česku by však nešlo o precedentné súdne rozhodnutie, no zároveň ani o častý jav. Za dva a pol roka toto právo využili len desiatky ľudí, väčšinou mladých podnikateľov, ktorým vek znemožňoval rozbehnúť obchod na vlastné meno.

Študenta obchodnej akadémie k tomu ale ženie skôr aktivizmus, ktorému sa s chuťou venuje už od svojich desiatich rokov. Prípady, ktoré otvoril sám bez pomoci rodičov či právnikov, boli väčšinou založené na tom, že sa ako teenager nemohol dostať k informáciám o svojom rodnom meste - Prostějove. Úradníci mu ich nechceli sprístupniť práve kvôli veku. Čech upozornil aj na údajnú diskrimináciu, keď ešte ako štrnásťročný chlapec nemohol získať zľavovú kartu Českej pošty. 

"Narazil som na problém aj v korešpondencii s úradmi. Keď napríklad potrebujem niečo doručiť na inštitúciu, ktorá nie je v Prostějove a musí tam byť podpis, ťažko sa im to potom posiela. Musím odosielať listy doporučene," rozpráva Čech, aké nepríjemnosti často rieši. "Raz sa mi dokonca stalo, že mi na ministerstve vnútra zapreli moje podanie. Posielal som to ale ako klasický list, takže už nezistím, či došlo k pochybeniu pošty, alebo ministerstva," hovorí s tým, že by si kvôli podobným situáciám prial mať vlastnú dátovú schránku.

Vlastná dátová schránka
Práve tá ho priviedla k myšlienke, že by sa mohol stať dospelým už v šestnástich rokoch. "Pani ombudsmanka (Anna Šabatová - pozn. red.) mi na základe môjho podnetu poradila, nech si požiadam o plnú svojprávnosť," vysvetľuje Čech.

Stať sa úradne dospelým nie je ale úplne jednoduché, hoci samotný proces na súde môže trvať len pätnásť minút. Tak sa stalo v prípade gymnazistu Jiřího Nibblera z Vysokého Mýta, ktorý chcel začať dlho pred dosiahnutím plnoletosti podnikať na vlastnú päsť.

Zásadné sú predpoklady pre priznanie svojprávnosti. "Súd návrhu vyhovie, ak maloletý dosiahol vek šestnásť rokov, ak je preukázaná jeho schopnosť sám sa živiť a obstarať si svoje záležitosti a ak s návrhom súhlasí zákonný zástupca maloletého. V ostatných prípadoch súd vyhovie návrhu, ak je to z vážnych dôvodov v záujme maloletého," stojí v občianskom zákonníku.

Mladý aktivista si ale verí. Má za sebou totiž silnú podporu od Nadačného fondu proti korupcii. "Jakub Čech aj napriek svojej mladosti vyniká svojou orientáciou vo verejnom priestore ako máloktorá svojprávna osoba. Ako už mnohokrát dokázal, zvládne vyhľadať a aj interpretovať príslušné zákony, napísať kvalitné trestné oznámenie či pritlačiť na radnicu, aby neplytvala verejnými peniazmi," uvádza riaditeľka organizácie Linda Majerová.

Protikorupčný fond mu chce navyše pomôcť na súde s tým, že je sebestačný a dokáže sa uživiť. "Do budúcnosti sme otvorení bližšej spolupráci s Jakubom, čo sme doložili aj príslušným stanoviskom pre úrady," dodáva riaditeľka. Text, ktorý má redakcia k dispozícii, predstavuje Čecha okrem iného ako človeka schopného dobre sa orientovať v legislatíve. "Rozhodli sme sa mu preto pomôcť so získaním plnej svojprávnosti, a tak využívať ďalšie dôležité nástroje, o ktorých veľa osôb, ktoré už svojprávne sú, nemá ani potuchy," mieni Majerová.

Opatrovníka nepotrebujem, hovorí aktivista
Lenže ani táto epizóda v Čechovom príbehu o boji s úradníkmi nie je bez prekážok. "Konanie je teraz vo fáze, že Okresný súd vydal uznesenie, ktorým mi stanovil opatrovníka, ktorým je magistrát, a to aj napriek tomu, že sa bežne opatrovník nestanovuje," hovorí Čech, ktorý sa proti takémuto kroku, rovnako ako magistrát, odvolal. Ak aj toto dokazuje, že sa má mladý aktivista stať plnoletým, súd ešte len rozhodne.

Sám Čech ale nepochybuje o tom, že na to má všetky predpoklady. Dokazuje to napríklad výpočtom svojich pracovných skúseností. "Navrhovateľ absolvoval niekoľko brigád. Prvý zárobok mal už v jedenástich rokoch, keď mu ministerstvo práce a sociálnych vecí udelilo výnimku pre pracovnoprávny vzťah," stojí v dokumente adresovanom prostějovskému súdu.

V Česku nejde o výnimočnú žiadosť. Napríklad len v vlani súdy vyhoveli vo všetkých dvadsaťjeden prípadoch, v roku 2014 potom jediný zo sedemnástich žiadateľov neuspel. Aj tento rok sa čerstvo šestnásťroční stali oficiálne dospelými. Čech by bol štvrtým úspešným žiadateľom v poradí. Súd môže tiež so súhlasom rodičov maloletému priznať práva len na účely podnikania. V roku 2014 s takouto žiadosťou uspelo šesť zo siedmich žiadateľov, o rok neskôr už len päť z deviatich.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:21