fidel castro narodeninyReuters
StoryEditor

Fidel Castro oslavuje deväťdesiate narodeniny, Kuba mi vzdáva hold

13.08.2016, 08:55
Autor:
ČTKČTK
Po celej Havane visia vlajky s nápisom "Ďakujeme, Fidel" a billboardy s jeho najznámejšími citátmi.

Kubánsky komunistický vodca Fidel Castro dnes oslavuje deväťdesiate narodeniny. Štátne médiá chrlia príbehy o mužovi, ktorý v roku 1959 zvrhol Spojenými štátmi podporovaného diktátora a následne vládol Kube takmer pol storočia.

Počas tohto víkendu sa tiež očakáva účasť tisícov ľudí na koncertoch na Fidelovu počesť v uliciach kubánskej metropoly. Či sa Fidel po niekoľkých mesiacoch v ústraní objaví na verejnosti, nie je jasné, píše agentúra Reuters.

Rekordná cigara

Cigaru dlhú 90 metrov predstavil v piatok kubánsky výrobca cigár José Castelar Cairo pri príležitosti 90. narodenín komunistického vodcu Fidela Castra. Ak sa Cairovo vyhlásenie potvrdí, pôjde o najdlhšiu cigaru na svete. Predchádzajúcich päť rekordov držal taktiež on. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

"Chcem túto cigaru venovať milovanému vodcovi Fidelovi Castrovi," vyhlásil Cairo. Castro bol v minulosti často vídaný, ako fajčí cigaru, v roku 1985 ale s fajčením prestal.

Cairo, lepšie známy pod menom Cueto, doteraz držal svetový primát s cigarou dlhou 82 metrov a je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov. Ubaliť nový majstrovský kúsok trvalo Cairovi desať dní. Pracoval v starej pevnosti z koloniálnej éry v Havane a pomáhalo mu niekoľko asistentov.

"Najlepší tabak na svete je kubánsky, takže si myslím, že by Kuba mala držať rekord v dĺžke cigary," vyhlásil 72-ročný Cairo, ktorý sa baliť cigary naučil v piatich rokoch.

Cigary patria k hlavným vývozným artiklom Kuby. Ostrov za ne vlani utŕžil 428 miliónov dolárov.

Oslavovaný aj zatracovaný

Mnohí obyvatelia Kuby uctievajú Fidela Castra za to, že vymanil Kubu z nadvlády Spojených štátov a umožnil všetkým Kubáncom prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu. Iní ho nenávidia za dlhú totalitnú vládu.

V roku 2008 oficiálne prevzal moc od Fidela jeho brat Raúl Castro a Kuba sa odvtedy výrazne zmenila. Raúl prispel k zmierneniu napätia medzi Washingtonom a Havanou, umožnil trhové reformy a väčší prístup k internetu a zmiernil cestovné obmedzenia.

Vplyv Fidela Castra na kubánsku politiku zoslabol, hoci podľa analytikov stále hrá na politickej scéne istú úlohu. Konzervatívni predstavitelia komunistickej strany totiž využívajú jeho morálnu autoritu a popularitu, aby brzdili tempo zmien.

Pri svojich osemdesiatich narodeninách bol Fidel Castro zoslabnutý po ochorení tráviacej sústavy, ktorému takmer podľahol. Jeho idey ale vtedy slávili úspech, keď sa k moci v množstve latinskoamerických krajín dostali ľavicoví prezidenti. Teraz sa tento blok rozpadá; Fidelovi priatelia v Brazílii aj v Argentíne padli a moci sa ujali pravicoví politici.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro navštívi pri príležitosti Fidelových narodenín Kubu, oznámili miestne médiá. Ale Venezuela, ktorá bola za vlády zosnulého ľavicového populistami Huga Cháveza dôležitým spojencom ostrova, sa potýka s ekonomickou krízou a znížila export lacnej ropy na Kubu, na ktorej bola Havana dlho závislá.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-09 06:51:28 - Feat.: - Title: Spevácka diva Lucie Bíla oslávila 58 rokov. Jej svalovec Radek Filipi si ju takto uctil! 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 05 - Modified: 2024-03-31 21:10:35 - Feat.: - Title: Kuba po roku dostala z Ruska väčšiu dodávku ropy, uviedlo ministerstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:27