StoryEditor

Volebný podvod vyvolal masové demonštrácie

22.11.2004, 23:00
Víťazom ukrajinských prezidentských volieb sa podľa Ústrednej volebnej komisie fakticky stal úradujúci premiér Viktor Janukovyč, OBSE vyhlásila, že hlasovanie nesplnilo kritériá demokratických volieb a opozícia na čele s Viktorom Juščenkom vyzvala na protestné akcie a celonárodný štrajk.

Hoci volebné odhady zverejnené v nedeľu krátko po uzavretí volebných miestností uvádzali, že líder opozície Viktor Juščenko vedie v pomere 54 ku 43 percentám, ukrajinská Ústredná volebná komisia prisúdila včera víťazstvo premiérovi Viktorovi Janukovyčovi. Po sčítaní 99,38 percenta hlasov uviedla, že proruský kandidát a nominant úradujúceho prezidenta Leonida Kučmu vedie s 49,42 percenta hlasov nad Juščenkom - bývalým predsedom vlády, ktorý mal získať 46,7 percenta hlasov.
Opozícia, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) i predstavitelia Spojených štátov však priebeh volieb spochybnili. Aj Európska únia je presvedčená, že ukrajinské prezidentské voľby nesplnili medzinárodné štandardy a bude naliehať na tamojšie úrady, aby prehodnotili ich priebeh a výsledky. "Všetky členské krajiny EÚ si predvolajú ukrajinských veľvyslancov, aby ich informovali o našich pocitoch, že podľa nášho názoru druhé kolo nevyhovuje medzinárodným štandardom," uviedol holandský minister zahraničných vecí Bernard Bot. Znepokojenie nad mnohými prípadmi falšovania vyjadril v Paríži aj premiér susedného Poľska Marek Belka. Len Rusko ukrajinskému premiérovi zagratulovalo k víťazstvu.
Líderka opozície Julia Tymošenková a dvaja neúspešní kandidáti prvého kola prezidentských volieb - socialista Olexandr Moroz a šéf strany priemyselníkov Anatolij Kinach - sa včera na tribúne v centre Kyjeva pred desiatkami tisíc demonštrantov zhodli, že výsledky volieb, ako ich priebežne zverejňovala Ústredná volebná komisia, sú zmanipulované. Tymošenková poprosila obyvateľov hlavného mesta, z ktorých 80 percent hlasovalo za Juščenka, aby začali celonárodný štrajk. "Teraz nie je čas pracovať, teraz je čas brániť Ukrajinu," vyhlásila. "Ak sa tá banda nezastaví, budeme zatvárať cesty, železnice, letiská," vyhlásila. "Neverím, že za 13 rokov sa nezrodil ukrajinský národ, ako tvrdí Kučma. Existujeme! A víťazstvo je naše," odcitoval ju denník Ukrainskaja pravda.
Juščenko vyzval európske krajiny, aby apelovali na ukrajinskú vládu. "Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, potrebujeme, aby sa pozornosť medzinárodného spoločenstva upriamila na tento podvod. Bez pochýb sme tieto voľby vyhrali, ale musíme za svoje víťazstvo bojovať. Prevrat na Ukrajine sa už začal," povedal.
Opozícia žiada mimoriadne zasadnutie parlamentu, vyslovenie nedôvery Ústrednej volebnej komisii a vyhlásenie výsledkov prezidentských volieb vo viacerých obvodoch za neplatné. Podľa slov opozičného kandidáta Viktora Juščenka budú protestné akcie pokračovať, "kým sa nevyhlásia čestné výsledky volieb".
Prívrženci opozície plánovali na večer v Kyjeve miliónový protest, na obed sa podľa spravodajského serveru polit.ru okolo hlavnej ulice Chreščatiku zhromaždilo až 120-tisíc ľudí.
Napriek situácii, ktorá pripomína revolúciu, však politológ Kosťa Bondarenko pre HN povedal: "Zatiaľ je predčasné hovoriť o revolúcii, teraz sme svedkami hlbokej politickej krízy." Ukrajina sa podľa neho počas volebnej kampane rozdelila na dva tábory, nielen po línii východ - západ, ale aj po línii elít, ktoré boli pri moci, a tých, ktoré sa nachádzajú pri moci teraz. "Nevidím dôvod, prečo by armáda vystupovala proti národu," tvrdil Bondarenko. Podľa politológa je celkom reálne, že sa uskutočnia rokovania medzi oboma stranami. "Obaja kandidáti chápu, že nebudú mať dostatočnú legitimitu. Rozdiel bude taký minimálny, že nikto z nich nebude môcť hovoriť, že získal presvedčivé víťazstvo. A preto v ľubovoľnom prípade si formálny víťaz bude musieť sadnúť za rokovací stôl a deliť sa o moc, deliť sa o právomoci. Lebo len v kompromise bude možný mier," povedal. Ďalším momentom je aj ústavná reforma, o ktorej by sa mohlo začať rokovať začiatkom budúceho mesiaca. Znamenala by faktický prechod z prezidentskej republiky na parlamentnú. "Ak vstúpi do platnosti, nebude rozhodujúce, kto je prezidentom, či Janukovyč alebo Juščenko," povedal Bondarenko.
Ukrajina zostala po prezidentských voľbách rozpoltenou krajinou. Západ hlasoval za Juščenka, ktorý sľuboval prozápadnú orientáciu krajinu, východ za Janukovyča, ktorému robil kampaň aj ruský prezident Vladimir Putin. Situácia sa vyhrotila natoľko, že mestské výbory západného Ľvova a Ivano-Frankovska včera vyhlásili za svojho prezidenta Juščenka.


Člen štábu Viktora Juščenka Martin Lengyel: Juščenko vyhral voľby


Ako vyzerá situácia na Ukrajine?
- Juščenko včera vyhral voľby, potvrdili to exit-polly, potvrdilo to paralelné sčítanie hlasov, ktoré robila opozícia a vláda urobila masívnu falzifikáciu hlasov v celej krajine. Juščenko včera vyhral, ľudia vyšli do ulíc, centrálne námestie je plné ľudí.

Je opozícia pripravená na revolúciu?
- Scenár je taký, že ľudia musia ochrániť víťazstvo, ktoré vo voľbách dosiahli, lebo opozícia zvíťazila a vláda ignoruje rozhodnutie ľudu.

Rozdelí sa Ukrajina?
- To je vládna propaganda, nikto nejde Ukrajinu rozdeľovať, Ukrajina je jedna. Len vládna propaganda tvrdí, že Juščenko je ten, kto ide rozdeľovať krajinu. Ukrajina sa nerozdelí, len treba, aby vláda naozaj rešpektovala hlas ľudí, ktorí odvolili.

01 - Modified: 2002-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo je náročnosť, čo pravdivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:22