Reuters
StoryEditor

Ankara sa vyhráža únii migrantmi. Turecko očakáva návštevu zo Slovenska, vyhlásil veľvyslanec

19.08.2016, 14:53
Autor:
ČTKČTK
Nie je dôvod robiť si starosti o demokraciu v Turecku, tvrdí turecký veľvyslanec v Nemecku.

Turecko očakáva, že najneskôr do konca roka získa bezvízový styk s Európskou úniou. V opačnom prípade prestane prijímať utečencov, ktoré EÚ vracia z gréckych ostrovov. V rozhovore, ktorý dnes zverejnil denník Die Welt, to povedal turecký veľvyslanec v Nemecku Selim Yenel. Podľa neho tiež Ankara očakáva skorý vstup do únie, a to do roku 2023.

"Liberalizácia vízového styku musí prísť ešte pred koncom tohto roka, rok 2017 nie je prijateľný," povedal veľvyslanec. "V budúcom roku sa budú konať voľby v dôležitých európskych krajinách ako je Francúzsko a Nemecko. Pri nich by sa mohli hľadať argumenty, prečo by tureckí občania nemali dostať bezvízový styk," doplnil.

EÚ si pre zrušenie víz stanovila celkom 72 podmienok, ktoré sa týkajú okrem iného zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenie migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätné preberanie migrantov. Ankara ale podľa Bruselu zatiaľ všetky neplní a niektorí eurokomisári naznačili, že smernica o bezvízovom cestovaní do konca roka nevznikne.

Yenel pohrozil, že ak Turci bezvízový styk nezískajú, Ankara prestane plniť marcovú dohodu s EÚ o spoločnom riešení migračnej krízy. "V takom prípade by sme neposielali do Európy autobusom milióny utečencov, ako si niektorí predstavujú. Prestali by sme ale prijímať sýrskych utečencov z EÚ," povedal veľvyslanec. Vyjadril ale presvedčenie, že k takému vývoju nedôjde a marcová dohoda bude zachovaná.

Podľa Yenela sa tiež Ankara naďalej usiluje o vstup do únie. "Turecká vláda chce do EÚ vstúpiť pred rokom 2023," povedal. "V súčasnosti nie sú podmienky pre vstup tak výhodné, ale to sa môže rýchlo zmeniť," dodal.

Veľvyslanec predpokladá, že na rozhovory nebudú mať žiadny vplyv ani dôsledky neúspešného pokusu o vojenský prevrat, po ktorom došlo k masovému zatýkaniu a prepúšťaniu štátnych zamestnancov. Z únie po tom začali zaznievať hlasy kritizujúce Ankaru, že po neúspešnom puči zosilňuje nedemokratické tendencie.

"EÚ si nemusí robiť starosti o demokracii v Turecku. Nie je k tomu žiadny dôvod," tvrdil teraz Yenel. Podľa neho je pochopiteľné, že Turecko v dobe prevratných udalostí muselo prijať výnimočné opatrenia.

Veľvyslanec tiež vyjadril želanie, aby únia dala jasnejšie najavo, že pokus o puč odsudzuje a že stojí na strane prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Turecko očakáva, že (nemecká) kancelárka (Angela) Merkelová, predseda Európskej rady (Donald) Tusk, predseda Európskej komisie (Jean-Claude) Juncker alebo slovenské predsedníctvo navštívi našu krajinu. To by posilnilo demokraciu v Turecku a ukázalo, že ste pochopili , že demokracia bola zachránená (pred pučistami),​​" povedal.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:15