Angela Merkelová a Thomas de MaiziéreReuters
StoryEditor

Čo ak by bola vojna? Nemecká vláda chce vyzvať ľudí, aby si spravili zásoby jedla a vody

22.08.2016, 11:44
Autor:
ČTKČTK

Čo keby bola znova vojna? Touto otázkou sa zaoberá nemecká vláda a chce vyzvať občanov, aby sa pre každý prípad zásobili jedlom a vodou. 

Uviedol to v nedeľu nemecký denník Frankfurter Allgemeine s odkazom na dokumenty ministerstva vnútra, ktoré má k dispozícii.

Prvýkrát od studenej vojny by mala nemecká vláda riešiť "koncepciu civilnej ochrany". Obyvatelia by sa podľa nej mali pripraviť na prípad napadnutia štátu alebo inej katastrofy.

Nemci by mali byť schopní vydržať s vlastnými zásobami jedla až desať dní a s vodou aspoň päť dní. Každá domácnosť by teda mala mať doma dva litre vody na hlavu a deň. Uvádza to nedeľné vydanie denníka Frankfurter Allgemeine s odkazom na správu ministerstva vnútra, ktorú má k dispozícii.

Denník uviedol, že stratégiu civilnej ochrany spracovalo nemecké ministerstvo vnútra a má 69 strán. Uvádza síce, že "útok na nemecké územie, ktorý by si vyžiadal konvenčnú ochranu krajiny, nie je pravdepodobný", ale napriek tomu nie je možné takéto ohrozenie vylúčiť a je potrebné sa na naň pripraviť.

Obyvateľstvo krajiny by teda malo byť schopné zabezpečiť si v prípade núdze svoje potreby samo do doby, kým bude to bude schopný urobiť štát. Domácnosti by teda mali mať nielen dostatočné zásoby jedla a vody, ale aj zásoby hotovosti a palív. Uvažuje sa tiež o zvýšení kapacity zdravotných zariadení a prioritou by znovu mala byť civilná podpora ozbrojených zložiek. Dôležitou témou je aj ochrana štátnych orgánov.

Návrh sa nepáči nemeckej opozícii, podľa ktorej vláda konceptom civilnej obrany šíri poplašené správy. „Nevidím žiadny možný scenár útoku, na ktorý by si ľudia mali robiť zásoby,“ povedal poslanec za Stranu zelených Konstantin von Notz.

Nový koncept má predniesť v stredu minister vnútra Thomas de Maiziére a predseda Federálneho úradu pre civilnú ochranu a pomoc pri katastrofách (BBK) Christoph Unger.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:38