StoryEditor

Američania plánujú prevrat v Iráne

29.05.2003, 00:00
Po porážke režimu Saddáma Husajna v Iraku zameriavajú Spojené štáty svoju pozornosť na susedný Irán, ktorý tiež figuruje v Bushovej "osi zla". USA ho obviňujú, že pokračuje vo vývoji jadrových zbraní a poskytuje útočisko pre teroristov z Al-Kajdy.
  • Kompromis s Bushovým tieňom
  • V Iraku možno zakázané zbrane nie sú
  • Po porážke režimu Saddáma Husajna v Iraku zameriavajú Spojené štáty svoju pozornosť na susedný Irán, ktorý tiež figuruje v Bushovej "osi zla". Podľa informovaných zdrojov bude Irán hlavnou témou dnešných tajných rokovaní amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda so šéfom diplomacie Colinom Powellom a poradkyňou prezidenta pre bezpečnostné otázky Condoleezzou Riceovou. Predstavitelia Bushovho tímu budú hľadať spôsoby, ako dosiahnuť, aby Irán prestal byť bezpečnostnou hrozbou. USA ho obviňujú, že pokračuje vo vývoji jadrových zbraní a poskytuje útočisko pre teroristov z Al-Kajdy. Ovládnutie Iránu by bolo žiaduce aj preto, že leží medzi Irakom a Afganistanom, kde sú Američania už vojensky prítomní. USA sa tiež obávajú, že iránsky islamistický režim bude svoj radikalizmus "vyvážať" do Iraku. Rumsfeld preto varoval, že akékoľvek snahy Iránu pretvoriť Irak na svoj obraz budú rozbité.
    Podľa mnohých pozorovateľov môže zvýšený záujem o Irán znamenať prípravu vojenskej intervencie USA. Podľa správ z Washingtonu však medzi predstaviteľmi Bushovej administratívy nepanuje v tejto otázke zhoda. Najväčšiu váhu má v týchto dňoch plán na rozsiahlu podporu vnútropolitického prevratu v Iráne. USA by mali podporovať iránsku opozíciu s cieľom vyvolať ľudové povstanie, po ktorom by sa fundamentalistický režim zrútil. V Iráne už tri roky cítiť silnejúci odpor študentov a inteligencie proti islamistickým duchovným, ktorí majú v krajine prakticky neobmedzenú moc. Reformnému prezidentovi Muhammadovi Chatámímu sa pre ich odpor nedarí zaviesť potrebné politické a sociálne reformy.
    Americký záujem o Irán nezostal bez odpovede. Najvyšší iránsky duchovný ajatolláh Chomejní včera odmietol akékoľvek ústupky a USA obvinil zo šírenia vírusu strachu. "Tí, čo sa nechajú zastrašiť, začnú postupne ustupovať a nakoniec pristúpia na všetky požiadavky nepriateľa. Nikto však na to nemá právo a národ to nedovolí," vyhlásil Chomejní. O Iráne sa včera hovorilo aj na zasadnutí Organizácie islamskej konferencie v Teheráne. Generálny tajomník organizácie Abdalwahíd Bilkazíz odmietol akékoľvek hrozby členským krajinám zo strany USA - okrem Iránu ide aj o Sýriu, ktorá čelí rovnakým podozreniam.
    Ruský minister zahraničných vecí Igor Ivanov včera vyhlásil, že Spojené štáty nemôžu v žiadnom prípade namietať proti zámeru Moskvy pokračovať s výstavbou jadrovej elektrárne v Iráne. Už sme diskutovali o fakte, že americkí predstavitelia ani iné krajiny, ktoré vyjadrili znepokojenie v tejto otázke, nemôžu mať žiadne námietky, povedal Ivanov. Rusko podľa neho spolupracuje s Iránom v tejto oblasti výhradne v rámci mierových programov vykonávaných pod jurisdikciou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Rusmi budované nukleárne zariadenie na juhu Iránu vyvoláva obavy USA, že elektráreň by mohla slúžiť na výrobu jadrových zbraní, čo Teherán opakovane popieral. Ruský úrad pre jadrovú energetiku oznámil, že prevádzka prvej iránskej atómovej elektrárne v meste Búšahr sa začne v budúcom roku podľa plánu. (TASR)

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    17. máj 2024 03:46