aleppo dieťa smrťReuters
StoryEditor

Režim a Rusi nás systematicky bombardujú. Poslední doktori v Aleppe žiadajú Obamu o pomoc

23.08.2016, 16:00
Autor:
dlmdlm
Poslední doktori v Aleppe spustili petíciu vyzývajúcu Obamu a Merkelovú na pomoc pri ukončení bombardovania civilistov, škôl a nemocníc v meste.

Lekár Hamza Al-Chatíb už skôr napísal list americkému prezidentovi Obamovi aj nemeckej kancelárke Merkelovej a vyzýval ich, aby využili svoj ​​vplyv a pomohli civilistom a lekárom v Aleppe.

"Ale ich odpoveď je rovnaká ako tomu bolo v posledných piatich rokoch," píše doktor Chatíb vo svojej petícii. "Od Merkelovej sme počuli ticho a v Bielom dome sa náš list stretol len s ďalším vlažným odsúdením situácie - ale ani slovo o opatreniach."

"Nevideli sme žiadne skutočné úsilie zo strany prezidenta Obamu a kancelárky Merkelovej, aby sa zabránilo trestným útokom proti civilistom a našim nemocniciam."

Petíciu doteraz podpísalo vyše 200 000 ľudí.

Popisujúc aktuálnu situáciu v Sýrii doktor Chatíb píše: "Som jedným z posledných doktorov slúžiaci zostávajúcim 300 000 obyvateľom východného Aleppa."

"Zverstvá sa tu páchajú každý deň. Sýrsky režim a ruské lietadlá sa systematicky zameriavajú na civilistov a nemocnice po celom meste."

A pokračuje: "Počas piatich rokov sme sa stali svedkami toho, ako nespočetné množstvo pacientov, priateľov a kolegov trpelo násilnou, trýznivou smrťou. Počas piatich rokov sa svet iba prizeral a konštatoval, aká "komplikovaná" Sýria je a pritom robí málo na to, aby nás chránil."

"Minulý mesiac sme zažili 42 útokov na zdravotnícke zariadenia v Sýrii, 15 z nich na nemocnice, v ktorých so svojimi kolegami pracujeme. Pri tomto tempe môžu byť naše zdravotnícke služby v Aleppe kompletne zničené v priebehu mesiaca, 300 000 ľudí necháme napospas smrti."

"Čo bolí mňa a mojich kolegov doktorov najviac je voľba kto bude žiť a kto zomrie. Malé deti niekedy prinesú do našich núdzových miestností tak ťažko zranené, že musíme uprednostňovať tie s lepšou šancou na prežitie, alebo jednoducho nemáme vybavenie, aby sme im pomohli."

"Pred niekoľkými týždňami sa štyria novorodenci lapajúci po dychu udusili na smrť potom, čo výbuch znížil prívod kyslíka do ich inkubátorov. Ich životy sa skončili predtým, než sa skutočne začali."

"Napriek hrôze sme si zvolili tu byť. Dali sme sľub pomáhať ľuďom v núdzi. Máme povinnosť zostať a pomáhať. Všetko čo teraz žiadame je, aby si aj Obama a Merkelová plnili svoje povinnosti."

"My nepotrebujeme slzy alebo sympatie či dokonca modlitby, potrebujeme aby ste konali. Chceme aby ste dokázali, že ste priatelia Sýrčanov," uzatvára list doktor Chatíb.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:47