Ilustračná foto: Ultraortodoxní ŽidiaREUTERS/Amir Cohen
StoryEditor

Ultraortodoxní Židia zakázali ženám štúdium. Podľa nich je to nebezpečné

24.08.2016, 15:40
Autor:
mlbmlb
Predáci satmarských chasidov zakázali predstaviteľkám svojho hnutia štúdium na univerzitách.

Podľa tejto ultraortodoxnej židovskej vetvy, ktorá má po celom svete vyše 130-tisíc stúpencov, je vzdelanie žien nebezpečné. Kritici namietajú, že zákaz znemožní uplatnenie mladých židoviek v spoločnosti a uväzní ich vnútri hnutia pripomínajúceho sektu.

„V poslednej dobe sa stalo novým trendom, že sa dievčatá a vydaté ženy ženú za titulmi vo vzdelávacích inštitúciách. Niektoré chodia na prednášky, ďalšie študujú on-line,“ stojí v obežníku, ktorý sa podľa denníka The Independent rozletel do sveta z newyorskej centrály jednej z odnoží chasidského hnutia, pochádzajúceho pôvodom z rumunského Satu Mare. „Radi by sme preto upozornili rodičov, že to odporuje Tóre,“ dodávajú jeho autori.

Sväté prostredie

Spoločenstvo ultraortodoxných židov je presvedčené, že vzdelávanie jeho členiek môže mať hrozivé následky. „Musíme našej obci zabezpečiť bezpečie a nesmieme pripustiť akékoľvek sekulárne vplyvy v našom Svätom prostredí,“ vysvetľuje.

Študujúce dievčatá čaká vyhostenie, hnutie už nezamestná žiadnu ženu s titulom. „Budeme v tomto veľmi striktní. Je to nebezpečné,“ stojí v liste.

Zákaz šoférovať autá

Aj medzi ortodoxnými Židmi však fungujú organizácie zamerané na zrovnoprávnenie žien. A čerstvé rozhodnutie šéfov stotisícového hnutia medzi nimi vzbudilo rozhorčenie. Vo Veľkej Británii zákaz oživil spomienky na minuloročné nariadenia inej skupiny konzervatívnych Židov, ktorí ženám zakazovali šoférovať autá.

„Spoločenstvo Satmar sa rozhodlo žiť na ostrovčeku izolácie. Ak človek nemá prístup k vzdelaniu, kariérne možnosti sú mimo jeho dosahu. Núti ho to zostať vnútri komunity, lebo osobný život je s tým pracovným úzko zviazaný,“ hovorí Sharon Weissová-Greenbergová, výkonná riaditeľka Židovskej ortodoxnej feministickej aliancie (JOFA).

Satmarskí chasidi majú v súčasnosti asi 130-tisíc stúpencov po celom svete. Tak, ako mnoho ďalších prúdov ultraortodoxných Židov, zastávajú jasný názor, že zatiaľ čo muži majú finančne zabezpečiť rodinu, úlohou žien je starostlivosť o deti a domácnosť.

Práve takéto rodinné usporiadanie platilo v dobe vzniku židovského učenia. Ultraortodoxné hnutie vedené rabínskymi bratmi Aaronom a Zalmanom Teitelbaumovými si chce zrejme novým zákazom zabezpečiť, aby sa to ani v 21. storočí nemenilo.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 05 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:13