StoryEditor

Maďari prežívajú voľby ako drámu

10.04.2002, 00:00

Budapešť (Luboš Palata)
Maďarsko je rozdelené. Tak hlboko, ako nikdy od roku 1990. Agresívne vládnutie a veľmi tvrdá a nevyberavá predvolebná kampaň Zväzu mladých demokratov (FIDESZ) rozdelila Maďarov na dva nezmieriteľné tábory. Na fanatických stúpencov FIDESZ-u premiéra Viktora Orbána a tých, u ktorých možnosť ďalších štyroch rokov vládnutia súčasnej garnitúry vzbudzuje strach. "Veľa Maďarov berie tieto voľby ako hlasovanie o živote a smrti," napísal americký denník International Herald Tribune. Pätnásť percent voličov odmietlo agentúram pre prieskum verejnej mienky uviesť, komu dali svoj hlas. "Predovšetkým voliči socialistov sa často báli povedať, koho volili," tvrdí politológ Balázs Sipos.
FIDESZ postavil volebnú kampaň okrem populistických sľubov a zdôrazňovania úspechov svojej vlády na hesle o konečnom boji s komunistickou diktatúrou. "Konfrontačná politika a budovanie priekopy v spoločnosti bolo zo strany FIDESZ-u zámerné a malo za cieľ posilniť súdržnosť pravicového tábora," hovorí politický analytik András Körösényi.
Prvé kolo volieb, keď FIDESZ a socialistov volil takmer rovnaký počet -- vyše štyridsať percent voličov, ukázalo, že pomyslená politická priepasť deliaca Maďarsko je veľmi hlboká. Napätie panujúce v spoločnosti sa odrazilo aj v účasti, ktorá bola so 71 percentami na tamojšie pomery extrémne vysoká. "Krajina je viditeľne rozdelená medzi dva tábory," vyhlásil sám Orbán. Premiér chce pritom nevýrazné víťazstvo socialistov v prvom kole volieb zvrátiť v záverečnom súboji za necelých štrnásť dní ešte tvrdšou protisocialistickou kampaňou. "Voliči sa musia rozhodnúť, či chcú občiansku alebo socialistickú budúcnosť," tvrdí podpredseda FIDESZ-u Zoltán Pokorni.
Maďarská socialistická strana, naopak, mobilizovala svojich voličov obavami z novej totality. "Teraz už ide o to, či v Maďarsku po aprílových voľbách bude demokracia alebo krajne pravicová diktatúra," strašil voličov predseda strany László Kovács.
Volebný líder strany Péter Megyessy, ktorý hrá rolu akejsi "vľúdnej tváre socialistov", však po oznámení víťazstva svojej strany v prvom kole vyhlásil: "Chcem byť premiérom desiatich miliónov Maďarov, nie dvoch skupín po päť miliónov. "A dodáva: "My chceme krajinu zjednocovať, nie rozdeľovať."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:52