Reuters
StoryEditor

Nemecká vláda sa mala dištancovať od rezolúcie o genocíde Arménov, jej hovorca to poprel

02.09.2016, 13:12
Autor:
ČTKČTK
Nemecký parlament prijal rezolúciu o genocíde Arménov Osmanskou ríšou úplne jednoznačne začiatkom júna.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert dnes poprel informácie o tom, že by sa kabinet chcel dištancovať od arménskej rezolúcie prijatej parlamentom. Nič také mu podľa neho neprináleží. Zároveň ale poznamenal, že rezolúcia o genocíde Arménov je nezáväzná. Údajne zvažovaný krok vlády mal podľa magazínu Spiegel viesť k zlepšeniu vzťahov s Ankarou, ktoré sú najhoršie za desiatky rokov. Správy o ňom vzbudili medzi nemeckými politiky pobúrenie.

O nejakom dištancovaní nemôže byť podľa Seiberta v žiadnom prípade reč. "Nemecký Spolkový snem má právo a možnosť vyjadriť sa ku každej téme," uviedol Seibert. "Vláde neprislúcha pliesť sa do záležitostí iného ústavou daného orgánu," myslí si.

Pozrite si aj video o genocíde Arménov:

Hovorca vlády ale zároveň na tlačovej konferencii urobil presne taký krok, ktorý Spiegel predpovedal, a síce, že zdôraznil právnu nezáväznosť parlamentnej rezolúcie. Ako nezáväznú ju hodnotí aj sám Spolkový snem, podotkol. Pre tureckú stranu bolo podľa Seiberta dôležité, aby sa vyjasnilo, ako je rezolúcia právne v Nemecku vnímaná. Či turecká strana v poslednej dobe pri bilaterálnych rokovaniach priamo vzniesla požiadavku na určitú formu dištancie, nechcel potvrdiť.

Informácie magazínu hovorili aj o tom, že Ankara nemeckým poslancom za takýto krok umožní znovu návštevu nemeckých vojakov na základni v tureckom Inçirliku. Či to tak skutočne bude, sa ešte len ukáže. Seibert ale poznamenal, že Berlín chce v nasadení svojich vojakov v Turecku pokračovať a že k tomu patrí aj možnosť poslaneckých návštev.

Kancelárka Angela Merkelová aj minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier za rezolúciou parlamentu podľa svojich hovorcov stoja. Júnového hlasovania sa ani jeden z nich nezúčastnil.

Nemecký parlament rezolúciu o tom, že masakry Arménov Osmanskou ríšou počas prvej svetovej vojny boli genocídou, prijal všetkými hlasmi prítomných poslancov s výnimkou jediného začiatkom júna. Turecko sa považuje za nástupnícky štát Osmanskej ríše a na rezolúciu reagovalo pobúrene. Ankara povolala svojho veľvyslanca z Berlína na konzultácie a obmedzila návštevy nemeckých činiteľov u vojakov Bundeswehru v Turecku, ktorí sa tu podieľajú na boji proti Islamskému štátu.

01 - Modified: 2024-05-06 11:58:00 - Feat.: - Title: Nemecko povolalo za kyberútoky svojho veľvyslanca v Rusku na konzultácie 02 - Modified: 2024-05-05 16:54:26 - Feat.: - Title: Po útoku na europoslanca v Nemecku sa polícii prihlásil 17-ročný mladík, tvrdí, že je páchateľom 03 - Modified: 2024-05-05 14:16:29 - Feat.: - Title: V nemeckom Magdeburgu vietor strhol skákací hrad do Labe, deväť ľudí sa zranilo 04 - Modified: 2024-05-05 13:14:40 - Feat.: - Title: Ratingová agentúra S&P zvýšila úverový rating Turecka, ocenila návrat vlády ku klasickej hospodárskej politike 05 - Modified: 2024-05-05 10:47:27 - Feat.: - Title: Eurovoľby budú podľa nemeckej političky Wagenknechtovej pre jej stranu ťažké
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 18:55