Andrej Hrnko, SNSTASR
StoryEditor

Nevidieť súvis útokov s nezvládnutou imigráciou je zakrývanie si očí, tvrdí poslanec SNS

03.09.2016, 17:25
Autor:
TASRTASR

Nevidieť príčinnú súvislosť medzi útokmi vo Francúzsku, Belgicku či Nemecku a nezvládnutou imigráciou je zakrývanie si očí pred skutočnosťou. Vyhlásil to dnes predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) počas Medziparlamentnej konferencie o Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike a Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike, ktorá sa koná na Bratislavskom hrade.

"Schengen sa otriasol vo svojich základoch. Nemôže predsa existovať usporiadaná domácnosť v dome, ktorý nemá ani dvere, ani okná, kde si ktokoľvek a kedykoľvek príde a pán domu nemôže rozhodovať o tom, koho dnu vpustí a koho nie, a návštevníci nechcú rešpektovať ani domový poriadok. Dnes sa čudujeme, že má EÚ problémy," povedal Hrnko s tým, že bolo len otázkou času, kedy sa rapídne zhorší bezpečnostná situácia v Európe.

Hrnko tvrdí, že teraz sa musia hľadať riešenia, aby sa občania EÚ opäť cítili bezpečne, tak ako si na to zvykli v predchádzajúcich desaťročiach. "Ale zakrývanie si očí pred skutočnými príčinami dnešných problémov nám v tom nepomôže," myslí si.

Podľa Hrnka sa o EÚ často hovorí, že je ekonomický obor, ale politický trpaslík a vojenské embryo. "Som presvedčený, že jedným z nástrojov EÚ, ktoré to môžu prekonať, je a aj naďalej musí byť Spoločná zahraničná a bezpečnostná politika. Z EÚ sa musí stať globálny hráč a normotvorný aktér medzinárodných vzťahov," apeloval koaličný poslanec.

Na margo brexitu poznamenal, že rozhodnutie občanov Veľkej Británie vystúpiť z EÚ vyvoláva neodkladnú potrebu diskusie o budúcnosti EÚ ako takej. "Nemožno nevidieť, že negatívne rozhodnutie britských občanov bolo ovplyvnené aj neschopnosťou európskych inštitúcií dodržiavať vlastné normy pri riešení pretrvávajúcej migračnej vlny," povedal.

Hrnko si napriek tomu myslí, že EÚ je jedinečný a unikátny projekt. "Nespochybniteľné je, že k Európskej únii neexistuje žiadna alternatíva, okrem chaosu a obnovenia starých protivenstiev," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:21