Reuters
StoryEditor

Merkelová otvorila náruč utečencom, teraz zažila masaker

06.09.2016, 00:00
Autor:
ČTkČTk

Masaker motorovou pílou, šok, ale aj katastrofa. Takýmito slovami hodnotili v pondelok nemecké denníky výsledky Merkelovej strany v regionálnych voľbách. Víťazom nedeľňajších volieb v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko sa stali napriek stratám sociálni demokrati (SPD). Ich koaličný partner, Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, sa prepadla až za pravicovo-populistickú Alternatívu pre Nemecko (AfD). SPD získalo 30,6 percenta hlasov, AfD 20,8 percenta a CDU iba 19 percent.

Najhorší výsledok
Merkelovej CDU si tak na svoje konto pripísala najhorší výsledok v histórii v Meklenbursku-Predpomoransku, ktoré je domovským politickým regiónom kancelárky Merkelovej. Získala o štyri percentá menej ako pred piatimi rokmi. Aj sociálna demokracia si v terajších voľbách o päť percent pohoršila. Voľby však vyhrala a v čele miestnej vlády by mal zostať Erwin Sellering. Otázkou podľa DPA zostáva, s kým pôjde do koalície. Očakáva sa však, že si za partnera znova zvolí CDU.

Rozhodli utečenci
Alternatíva pre Nemecko, ktorá v poslednom čase boduje predovšetkým svojou protiutečeneckou rétorikou, sa v Meklenbursku-Predpomoransku dostala do parlamentu vôbec prvýkrát. Celkovo už bude zastúpená v parlamentoch deviatich spolkových krajín. Z regionálneho parlamentu vypadli Zelení, ktorým voliči dali iba 4,8 percenta hlasov. Tohtoročná predvolebná kampaň sa v Meklenbursku-Predpomoransku venovala predovšetkým migrácii a utečencom, aj keď sa v tejto spolkovej krajine nachádza iba 22 000 utečencov. Aj tak veľká časť voličov považovala tému utečencov, ktorých len za uplynulý rok prišlo do Nemecka 1,1 milióna, za veľmi aktuálnu. Svojím hlasovaním dali podľa expertov jasne najavo, čo si myslia o migračnej politike koalície CDU a SPD.

Masaker
„Pokiaľ máte radi vzrušenie, dá sa to, čo doteraz napáchala AfD v nemeckej straníckej demokracii opísať ako masaker motorovou pílou. Z CDU, SPD a ľavice vyrezala celé kusy,“ konštatuje denník Süddeutsche Zeitung. Naráža tak na to, že AfD tradičným stranám zobrala desiatky tisíc voličov.

„Tí, presvedčení, vystrašení a frustrovaní, to urobili znova, tentoraz v Meklenbursku-Predpomoransku. V Alternatíve pre Nemecko zvolili neliberálnu, k ženám aj cudzincom nepriateľskú stranu, a dopomohli jej tak deviatykrát dostať sa do jedného z parlamentov,“ píše Frankfurter Rundschau, ktorý pripomína, že AfD bude s 20,8 percenta druhou najsilnejšou frakciou v parlamente tejto spolkovej krajiny.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 03 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:43