laos bombaReuters
StoryEditor

Na Laos zhodili USA milióny bômb, na odstránenie nevybuchnutých teraz venujú milióny dolárov

06.09.2016, 11:53
Autor:
ČTKČTK
O Laose sa hovorí ako o najviac bombardovanej krajine na svete.

Americká vláda sľúbila, že v nasledujúcich troch rokoch venuje 90 miliónov dolárov na odstraňovanie nevybuchnutých bômb, ktoré Spojené štáty zhodili na územie Laosu v priebehu vietnamskej vojny. Oznámenie Washingtonu prišlo v čase, keď je prezident Barack Obama v Laose na návšteve.

Obama je prvý americký prezident, ktorý do tejto krajiny na juhovýchode Ázie zavítal. Šéf Bieleho domu dnes vyhlásil, že Spojené štáty majú morálnu povinnosť pomáhať Laosu zaceliť vojnové rany.

Na laoskom vidieku stále ležia milióny nevybuchnutých kazetových bômb, ktoré tu zostali po amerických náletoch, ktorými sa americké sily snažili odrezať komunistické jednotky susedného Vietnamu.

Laoská vláda odhaduje, že v 60. a 70. rokoch minulého storočia USA zvrhli na laoské územie viac ako dve tony výbušnín počas viac ako 500 000 misií. Počas deviatich rokov tak údajne dopadla každých osem minút na Laos jedna bomba.

Biely dom tvrdí, že za posledných 20 rokov investoval v Laose 100 miliónov dolárov do odstránenia výbušnín, ktoré po dopade neexplodovali. Za toto obdobie klesol počet ľudí, ktorí v dôsledku výbuchu týchto náloží ročne zahynú, z 300 na 50.

Šéf Bieleho domu povedal, že chce návštevu Laosu využiť na nadviazanie partnerstva s touto chudobnou krajinou po problematických vzájomných vzťahoch, ktoré poznamenala vietnamská vojna. Ústretový postoj dala najavo aj laoská vláda, ktorá dnes sľúbila, že zintenzívni pátranie po pozostatkoch amerických vojakov, ktorí sú od vietnamskej vojny nezvestní.

Obama priletel do komunistického Laosu, kde stále panuje vláda jednej strany, v pondelok a dnes sa zišiel so svojim laoským náprotivkom Boungnangom Vorachithom.

Pred odletom do Laosu Obama v pondelok vyhlásil, že v zlepšovaní vzťahov s Laosom chce využiť ako model Vietnam. Pri svojej májovej návšteve Vietnamu americký prezident zdôraznil, že "si je vedomý zložitej histórie oboch krajín, ale zameriava sa na budúcnosť". Podľa analytikov má Obama istú výhodu v tom, že patrí do skupiny mladších amerických politikov, ktorí vo vojne vo Vietname nebojovali.

Americký prezident sa v Laose zúčastní summitu USA - Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a summitu krajín východnej Ázie. Na okraj summitov sa mal stretnúť aj s filipínskym prezidentom Rodrigom Dutertem. Schôdzku ale Američania zrušili po tom, čo sa filipínsky prezident o svojom náprotivkovi vyjadril s pomocou vulgarizmu.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:41