Reuters
StoryEditor

Novozélanďania sú leniví a fetujú, migrantov potrebujeme, tvrdí premiér

07.09.2016, 09:26
Autor:
abaaba
Do krajiny od začiatku roka do júla prišlo 69-tisíc ľudí. 200-tisíc Novozélanďanov je pritom bez práce.

Nový Zéland potrebuje podľa svojho premiéra Johna Keya imigrantov, aby odviedli prácu, o ktorú miestni nestoja. Novozélandskí nezamestnaní sú podľa neho leniví alebo na drogách, a krajina sa tak musí spoliehať na migrantov, ktorí zapĺňajú prázdne miesta na pracovnom trhu.

Podľa Keya Novozélanďanom chýbajú základné pracovné návyky. "Choďte a spýtajte sa zamestnávateľov. Povedia vám, že niektorí z týchto ľudí neprejdú testami na drogy, iní sa v práci neobjavia a u ďalších sa prevalia zdravotné problémy," cituje Keya web The Guardian. Key pripustil, že vysoká miera imigrácie krajinu zaťažuje, ale od politiky otvorených dverí nemieni upustiť, pretože pracovné miesta je treba zaplniť.

Nový Zéland sa stal vyhľadávanou destináciou imigrantov. Do krajiny od začiatku roka do júla prišlo 69-tisíc ľudí. 200-tisíc Novozélanďanov je pritom bez práce. Spolu s imigrantmi prišlo do krajiny aj 10 tisíc sezónnych pracovníkov z ostrovov v Tichom oceáne, ako píše web The Times. Sezónni zamestnanci väčšinou pracujú v záhradníctvach a na vinohradoch.

Pre zamestnávateľov sa oplatí prijať cudzinca než nezamestnaných. "Pred rokmi sme prijali ľudí na podpore z Aucklandu. Vydržali tri dni, než rozbili zariadenie za tisíce dolárov a opili sa. Keď zbierate ovocie, druhú šancu nedostanete. Musí byť zozbierané v pravý čas. Keď zamestnanci nedorazia do práce, ovplyvní to váš biznis," uviedol majiteľ jabloňového sadu Leon Stallard. Keby u neho zaklopali Novozélanďania, ktorí by skutočne chceli prácu, vraj by ich hneď zamestnal.

Oproti tomu pracovníkov z tichomorských ostrovov si zamestnávatelia pochvaľujú. Podľa šéfa asociácie vinárov na Novom Zélande Stevea Greena majú "fantastickú pracovnú morálku" a rýchlo sa začlenia do miestnej komunity.

Zamestnávatelia tak s premiérom súhlasia, u opozície však so svojimi názormi narazil. "Neverím tomu, že mladí ľudia nepracujú preto, že sú zdrogovaní a leniví," uviedol šéf Labouristov Andrew Little. "Tým, ktorí sa nesprávajú práve najlepšie, musíme len venovať väčšie úsilie," poradil vláde Little.

Pozrite si, čo hovorí Andrew Little na adresu novozélandských nezamestnaných:

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 03 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 04 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 05 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:43