11 september útok dvojičkyReuters
StoryEditor

Štyria fyzici spochybňujú vyšetrovanie pádu dvojičiek, prikláňajú sa k riadenej demolácii

07.09.2016, 14:53
Autor:
ČTKČTK
Apelujú na skutočné vedecké a nestranné vyšetrovanie zodpovedných úradov.

Zástancovia konšpiračných teórií, ktorí spochybňujú okolnosti teroristických útokov z 11. septembra 2001 na Spojené štáty, sú zvyčajne označovaní za bláznivých teoretikov.

Teraz 15 rokov od tragédie štvorica fyzikov v rešpektovanom žurnále Europhysics News Európskej fyzikálnej spoločnosti (EPS) spochybnila oficiálne výsledky vyšetrovania pádu budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku.

Pripúšťajú špekulatívnosť tvrdení

Vedci, ktorí sa venovali iba technickému rozboru zrútenia mrakodrapov a nie otázke terorizmu, poukazujú na to, že dôkazy ukazujú skôr na riadenú demoláciu než na pád vyvolaný nárazom lietadiel a následným požiarom.

Štvorica tiež uviedla, že si je vedomá chúlostivých aspektov témy, preto by ich hypotéza mala byť predmetom skutočného vedeckého a nestranného vyšetrovania.

Kontroverznosti zverejneného materiálu si je očividne vedomý aj žurnál Europhysics News, ktorý upozorňuje na to, že text sa od bežne zverejňovaných prísne vedeckých článkov odlišuje aj tým, že obsahuje špekulácie. Zverejnenie práce však považuje za dôležité a pripomína, že zodpovednosť za obsah vždy náleží autorom.

Odborníci Steve Jones, Robert Korol, Anthony Szamboti a Ted Walter sa venujú pádu oboch veží WTC, takzvaných dvojičiek, a tiež budovy číslo sedem Svetového obchodného centra, do ktorej ale žiadne lietadlo nenarazilo.

Americký Národný ústav pre normy a technológie (NIST) po dlhoročnom vyšetrovaní dospel k záveru, že nosníky dvojičiek po náraze lietadiel a následnom požiari boli natoľko oslabené, že svoju funkciu nedokázali ďalej plniť. Pri budove číslo sedem potom k pádu prispel niekoľkohodinový požiar.

Požiar jednoducho nestačí

Vedci pripomínajú, že trojica budov WTC je jediným známym príkladom úplného štrukturálneho zrútenia výškových budov na svete, ktoré zapríčinil požiar. "Jediný fenomén, ktorý je schopný viesť k takémuto úplnému zrúteniu budov, je procedúra známa ako riadená demolácia, kedy sú k zámernému zničeniu používané výbušniny alebo iné zariadenia," poznamenali.

"Hoci NIST nakoniec po niekoľkých rokoch vyšetrovania dospel k záveru, že všetky tri zrútenia (budov) 11. septembra boli primárne následkom požiarov, pätnásť rokov od tejto udalosti stále viac architektov, inžinierov a vedcov nie je týmto vysvetlením presvedčených," dodali.

Vo svojej práci zdôrazňujú, že požiar bežne nemá dostatočne vysokú teplotu a netrvá tak dlho, aby tepelne narušil oceľový nosný rám výškových budov. Väčšina mrakodrapov má navyše protipožiarne systémy, ktoré bránia ohriatie nosníkov na kritickú teplotu.

Nosníky sú ďalej chránené nehorľavými materiálmi a izoláciou. Nosný systém je navyše naddimenzovaný, aby v prípade lokálnych porúch nenastalo zrútenie celej stavby.

V minulosti sa odohralo množstvo dlhotrvajúcich požiarov mrakodrapov, pri ktorých nenastalo celkové a ani čiastočné zrútenie, ak k zrúteniu predsa len došlo, vždy bolo len čiastočné. Príkladom je budova číslo päť WTC, ktorá 11. septembra 2001 horela viac ako osem hodín, napriek tomu sa nezrútila.

Rastie počet pochybovačov

V práci odborníci pripomenuli vyhlásenie hlavného statika WTC Johna Skillinga z roku 1993. Vtedy po útoku na WTC povedal, že veže boli navrhnuté špeciálne na to, aby ustáli náraz veľkého dopravného lietadla. Uznal síce, že palivo z lietadla by spôsobilo strašný požiar, pri ktorom by zahynulo veľa ľudí, budova by ale zostala stáť.

Vedci opakovane kritizujú postup NIST vo vyšetrovaní, upozorňujú okrem iného na nedostatočné preverenie rýchleho, symetrického a voľného pádu budovy číslo sedem či chýbajúce analýzu toho, prečo nižšie sekcie dvojičiek nedokázali zastaviť, prípadne spomaliť pád vyšších poschodí.

K pádu dvojičiek pripomínajú, že NIST cituje prácu českého profesora stavebného inžinierstva a materiálových vied Zdeňka Bažanta. Ten sa do verejného povedomia dostal tým, že vypracoval a neskôr rozšíril analýzu kolapsu oboch veží.

V závere textu odborníci zopakovali, že veže WTC sú prvé výškové budovy, ktorých pád podľa vyšetrovania spôsobil požiar, a že rastie počet odborníkov, ktorí nad záverečnou správou NIST pochybujú.

"Prevažná väčšina dôkazov ukazuje na riadenú demoláciu. Vzhľadom na ďalekosiahle dôsledky je morálne nevyhnutné, aby sa táto hypotéza stala predmetom skutočného vedeckého a nestranného vyšetrovania zodpovedných úradov," dodali vedci.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 07:06