StoryEditor

Ostrosledované voľby v Rakúsku ohrozuje banálny problém, možno ich budú musieť odložiť

09.09.2016, 20:19
Autor:
TASRTASR

Jeden z rakúskych prezidentských kandidátov Alexander Van der Bellen dnes krátko po oznámení ministra vnútra Wolfganga Sobotku o preskúmaní možnosti posunutia termínu opakovaného druhého kola voľby hlavy štátu odložil otvorenie svojej kampane naplánované na dnešné popoludnie.

Ako informovali rakúsky verejnoprávny rozhlas i agentúra APA s odvolaním sa na Lothara Lockla, šéfa spolku Spoločne za Van der Bellena, rozhodnutie platí dovtedy, kým nebudú známe závery skúmania rezortu vnútra a ďalší postup.

Lockl sa súčasne vyjadril za oficiálne stretnutie šéfov volebných kampaní s predstaviteľmi ministerstva vnútra, na ktorom by mali dostať podrobné informácie o problémoch s obálkami na hlasovacie lístky.

Wolfgang Sobotka, ktorý ešte pred niekoľkými dňami jednoznačne vylúčil odklad termínu volieb, dnes oznámil, že je jeho povinnosťou ako najvyššieho predstaviteľa volebného orgánu okamžite zvážiť posunutie tohto termínu, ak evidentná výrobná chyba neumožní riadny priebeh volieb.

V uplynulých dňoch sa objavilo množstvo chybných obálok na lístky pre korešpondenčné hlasovanie, ktoré sa kvôli nekvalitnému lepiacemu prúžku otvorili. Takýto hlas by bol podľa zákona neplatný, čo by mohlo výrazným spôsobom ovplyvniť výsledky.

Aj preto zazneli v Rakúsku v ostatných 24 hodinách i hlasy ústavných právnikov upozorňujúcich, že nečinnosť vlády by v takom prípade mohla spôsobiť nielen blamáž, ale aj zrejmú napadnuteľnosť výsledku opakovaných volieb.

Firmu kbprintcom.at poverenú tlačou lístkov ministerstvo vnútra vyzvalo, aby do dneška stanovila príčinu výrobnej chyby.

Podľa šéfa rakúskeho Inštitútu pre parlamentarizmus a otázky demokracie Wernera Zögernitza ide "nepríjemnú situáciu". Ministerstvo vnútra by sa malo pokúsiť chybné hlasovacie lístky vymeniť. Ak sa vláda rozhodne pre odloženie hlasovania, voľby sa podľa neho pravdepodobne uskutočnia až na budúci rok, pretože ich príprava si vyžiada najmenej šesť týždňov.

Rakúsky ústavný súd (VfGH) začiatkom júla oznámil, že vyhovel žalobe pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) proti výsledkom druhého kola konaného 22. mája, v ktorých jej kandidát Norbert Hofer tesne prehral v súboji s bývalým lídrom Zelených Alexandrom Van der Bellenom. Potvrdili sa totiž tvrdenia FPÖ, že v procese sčítania hlasov došlo k porušeniu predpisov pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštovou cestou, a to nielen v ojedinelých prípadoch.

01 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 02 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 03 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 04 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní 05 - Modified: 2024-04-10 12:08:58 - Feat.: - Title: Lavína v rakúskych Alpách zasiahla nemeckých turistov, jeden zahynul
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:13