rusko voľbyReuters
StoryEditor

Rusko sa pripravuje na voľby do Štátnej dumy, pozorovatelia OBSE na Kryme nebudú

16.09.2016, 13:05
Autor:
TASRTASR
Do ruskej Štátnej dumy sa napokon bude voliť aj na Ukrajine.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vysiela na monitorovanie nedeľných volieb do ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, spolu 466 svojich pozorovateľov.

Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti s tým, že na voľbách ruského prezidenta v roku 2012 sa zúčastnilo 242 pozorovateľov OBSE a na posledných parlamentných voľbách ich bolo 319.

Predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová spresnila, že priebeh volieb do Štátnej dumy na Krymskom polostrove nebude monitorovať žiadna medzinárodná organizácia.

Pamfilovová dodala, že ÚVK "chápe ich postoj". Uviedla, že záujem o monitoring volieb na Kryme "prejavujú jednotlivci, ktorí nezastupujú nijaké organizácie". Sledovať priebeh volieb na Kryme chce podľa jej slov aj niekoľko poslancov Európskeho parlamentu.

Voľby do Štátnej dumy sa v Rusku uskutočnia v nedeľu. Na ruských diplomatických úradoch v zahraničí však už medzičasom odvolilo viac ako 9000 ruských občanov, informovala RIA Novosti.

Ruskí občania, ktorí žijú v zahraničí trvalo alebo prechodne, majú možnosť využiť svoje volebné právo v 346 volebných miestnostiach zriadených v 145 krajinách vrátane USA, kde ich funguje 13, informovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Podľa nej bude v nedeľu otvorených vyše 100 volebných miestností v členských krajinách Spoločenstva nezávislých štátov, Pobaltí, Abcházsku a Južnom Osetsku.

Do ruskej Štátnej dumy sa napokon bude voliť aj na Ukrajine, ktorá sa vyhrážala, že zakáže konanie ruských volieb na svojom území. Zacharovová spresnila, že volebné miestnosti budú na veľvyslanectve Ruska v Kyjeve a na generálnych konzulátoch.

Zacharovová vysvetlila, že voľby do ruskej Štátnej dumy sa na Ukrajine uskutočnia po tom, ako Moskva dostala od OBSE ubezpečenie, že tam bude dohliadať na hlasovací proces. Zdôraznila tiež, že "naše diplomatické úrady v zahraničí sú územím Ruska. Niet o čom diskutovať."

Voľby do ruskej Štátnej dumy sa konajú 18. septembra, a to podľa zmiešaného volebného systému, ku ktorému sa Rusko po rokoch opäť vrátilo.

V nadchádzajúcich parlamentných voľbách bude polovica poslancov Štátnej dumy zvolená v jednomandátových volebných obvodoch, ktoré sú vytvorené v subjektoch Ruskej federácie. Druhú polovicu poslancov si voliči budú vyberať z federálnych kandidátskych listín jednotlivých politických strán.

O priazeň voličov sa uchádza 14 politických strán, spomedzi ktorých je favoritom opäť vládne Jednotné Rusko.

Spolu s voľbami do Štátnej dumy sa v nedeľu bude rozhodovať o zložení regionálnych zastupiteľstiev v 39 subjektoch Ruskej federácie, v siedmich regiónoch budú voliť gubernátorov a v dvoch subjektoch bude ich najvyššieho predstaviteľa voliť regionálne zhromaždenie.

01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:39