usa špeciálne jednotkyReuters
StoryEditor

Americké špeciálne jednotky majú v Sýrii novú rolu, podporujú tureckú operáciu proti islamistom

17.09.2016, 08:20
Autor:
ČTKČTK
Do operácií sa vraj zapojili na žiadosť Ankary.

Príslušníci amerických špeciálnych jednotiek podporujú tureckých vojakov a bojovníkov umiernenej sýrskej opozície v ich ťažení proti extrémistom zo skupiny Islamský štát (IS) na severe Sýrie.

Vo vyhlásení vysvetľujúcom novú rolu USA po boku tureckých vojakov v Sýrii hovorca Pentagonu Jeff Davis uviedol, že Američania pôsobia ako poradcovia a poskytujú ďalšiu asistenciu Turkom, ktorí čistia územie medzi severosyrskými mestami Džarábulus a Ar-Raj. 

"Prístup k turecko-sýrskej pohraničnej oblasti je strategicky dôležitý pre operácie proti IS v Sýrii a Iraku," vyhlásil Davis.

"Zamedzením prístupu Islamského štátu k turecko-sýrskej hranici sa prerušia kľúčové zásobovacie trasy IS do Iraku a ďalej sa izoluje metropola IS Rakka," povedal ďalší hovorca amerického ministerstva obrany Adrian Rankine-Galloway.

Podľa Davisa Američania poskytujú vo svojej novej úlohe rovnaký výcvik, rady a ďalšiu podporu ako zaisťujú ostatným sýrskym opozičným skupinám, s ktorými spolupracujú. Je to však prvýkrát, čo túto úlohu plnia po boku tureckých vojakov, upozornila agentúra AP.

Davis neupresnil, koľko amerických vojakov s Turkami spolupracuje. Podľa iných zdrojov ich je niekoľko desiatok. Patria medzi 300 amerických vojakov, ktorých pôsobenie pri výcviku, poradenstve a ďalšej asistencii v Sýrii schválil americký prezident Barack Obama.

Informácia prichádza po období napätých vzťahov USA a Turecka. Spojené štáty minulý mesiac kritizovali strety tureckých jednotiek so sýrskymi kurdskými oddielmi v severnej Sýrii.

Turecko je v NATO spojencom Washingtonu, ale nepáči sa mu podpora Spojených štátov kurdským milíciám YPG, ktoré sú najefektívnejším partnerom USA v bojoch proti Islamskému štátu v Sýrii, uviedla agentúra AP.

Sýrski povstalci podporovaní Tureckom dnes postúpili ďalej na juh od tureckej hranice. V bojoch padlo päť rebelov a päť bojovníkov Islamského štátu, oznámila turecká armáda.

Niekoľko amerických vojakov dnes vstúpilo do mesta Ar-Raj s cieľom zlepšiť koordináciu leteckých útokov proti Islamskému štátu. Američania ale boli nútení sa z mesta stiahnuť k tureckej hranici po tom, čo sýrski povstalci protestovali proti ich prítomnosti v meste, oznámili povstalecké zdroje.

Podľa neoverenej videonahrávky, ktorá bola zverejnená na internete, povstalci v meste Ar-Raj skandovali protiamerické heslá a hrozili vojakom USA násilím.

01 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 02 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 03 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 05 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:33