fico tusk juncker summitTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Flexibilná solidarita či nová etapa únie. Zahraničné médiá reagujú na bratislavský summit

17.09.2016, 16:55
Autor:
TASRTASR
Zahraničné médiá sa po summite vyjadrili na margo ďalšieho smerovania Európskej únie.

Népszabadság: Krajiny V4 obohatili žargón EÚ o termín flexibilná solidarita

O nový termín - flexibilná solidarita - obohatil neformálny summit Európskej únie žargón Európskej únie. Z klobúka ho vytiahli krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré by na základe vlastných schopností a skúseností samy chceli rozhodovať, ako sa budú podieľať na (vnútroeurópskej) solidarite, napríklad tým, že namiesto prijatia utečencov urobia viac pre ochranu vonkajších hraníc Únie.

V jednom z materiálov o piatkovej schôdzke lídrov EÚ v Bratislave to napísal dnes maďarský mienkotvorný denník Népszabadság. Podľa neho zostali deliace čiary inak nezmenene hlboké.

Napriek tomu však Angela Merkelová pocítila v Bratislave čosi ako "ducha spolupráce". Spoločným predstúpením pred novinárov s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom demonštrovala aj smerom k skupine krajín V4, že Berlín a Paríž sa pri európskom hľadaní východiska mienia úzko zomknúť. Obe strany sú otvorené dialógu, avšak smerovanie diktujú zásadne ony.

Periodikum prináša aj materiál s názvom Krajiny V4 ukazujú Európe, aké by boli spoločné ozbrojené sily opierajúc sa o výroky maďarského premiéra Viktora Orbána a predovšetkým ministra obrany Istvána Simicskóa, podľa slov ktorého je potrebná armáda, ktorá bude zodpovedať výzvam doby, schopná zastaviť migráciu a zvládnuť boj proti medzinárodnému terorizmu.

Die Presse: Únia musí podať Británii ruky vo vlastnom záujme

Paríž a niekoľko malo vlád členských krajín Európskej únie sa síce pohráva s myšlienkou potrestať Londýn za jeho osobitnú cestu, za jeho želanie o rozvod. Rady by pritom niektorí dostali na kontinent britskú ekonomiku v kúskoch filé. Európska únia však musí vo vlastnom záujme podať ruky odpadlíckej krajine.

Ak by pokračovala nová euroskleróza ako vo finančnej a dlhovej kríze,  ak by sa národný egoizmus rozšíril ešte viac ako v čase utečeneckej krízy, Európa a jej občania by prišli o za viac ako 60 rokov osvedčený rámec blahobytu a mieru.

Na margo ďalšieho smerovania Európskej únie, o ktorom sa hovorilo v piatok na neformálnom summite jej lídrov v Bratislave, to dnes napísal rakúsky mienkotvorný denník Die Presse.

Podľa rovnakého zdroja zostáva preto úlohou ostávajúcich 27 členských štátov únie prioritne definovať nanovo ich spoluprácu. V tejto veľkej rodine je potrebné opäť viac priestoru pre jednotlivé subjekty, súčasne však v podstatných otázkach konzekventnejšie a presaditeľnejšie postoje. Tak napríklad už nemožno viac akceptovať, že sa jednotlivé národné vlády ako napríklad maďarská prenesú ponad väčšinového rozhodnutia.

Bild: Európa pochopila, teraz treba už iba konať

Premiéri členských krajín Európskej únie "konečne" pochopili, že ich prejavy o Únii nebudú mať priveľkú hodnotu, "ak neskončí teror a nekontrolované prisťahovalectvo posunie voličov na pravý okraj politického spektra." V komentári k neformálnemu summitu, ktorého dejiskom bola v piatok Bratislava, to napísal najčítanejší nemecký denník Bild.

Aj Angela Merkelová už podľa periodika pochopila, že snaha vnútiť záväzné kvóty na prerozdeľovanie utečencov v rámci Únie iným krajinám vyvoláva iba odpor a obranu. Preto privítala návrh krajín Vyšehradskej štvorky o flexibilnej solidarite ako základ pre ďalší dialóg a posúdenie možností i vôle jednotlivých krajín prispieť nielen individuálne, ale v rámci spoločenstva k ochrane hraníc a rozvojovej pomoci, konštatovalo periodikum.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Pre úniu sa teraz začína nová etapa

Mienkotvorné noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v komentári akcentovali, že po referende, v ktorom sa Briti rozhodli pre odchod z Únie, sa teraz začína nová etapa. Európania by v nej mali dať jasne najavo, čo pre nich znamená EÚ, zomknutie a spolupráca.

Na to je potrebná rozvážna analýza a následne realizácia programu, avšak "pre Boha nezačnite diskusiu o inštitucionálnej štruktúre EÚ".

Der Tagesspiegel: Pragmatická cestovná mapa namiesto akademickej diskusie

Namiesto "akademickej diskusie" pripravili európski lídri na summite v Bratislave "pragmatickú cestovnú mapu", napísal iný nemecký denník Der Tagesspiegel.

Dodal, že tento prostredníctvom ochrany vonkajších hraníc ponúka východoeurópskym krajinám možnosť na aktívnu účasť a šancu, aby zabudli na svoje nedostatky v oblasti prijímania utečencov.

Relatívna zhoda názorov panovala však na vrcholnej schôdzke podľa názoru tohto periodika iba preto, že počet utečencov výrazne poklesol a ak by sa to zmenilo, potom sa môže opäť vyostriť konflikt s krajinami, ktoré odmietajú prijať migrantov.

De Telegraaf: Krajiny V4 sa vyslovili za solidaritu, ktorá sa im práve hodí

Predovšetkým v bezpečnostných otázkach a v aspektoch boja proti terorizmu musia občania vnímať, že európska spolupráca je užitočná. Tam, kde však bolo cieľom vyžarovať jednotu, bolo zrejmé, že rozdelenosť v rámci EÚ je ešte stále veľmi veľká. Krajiny Vyšehradskej štvorky sa vyslovili za flexibilnú solidaritu, inými slovami solidaritu, ktorá sa im práve hodí. To je evidentné na ich tvrdošijnom odmietaní spolupráce pri záväznom prerozdeľovaní utečencov.

V materiáli o piatkovom neformálnom summite EÚ v Bratislave to napísal dnes najčítanejší holandský denník De Telegraaf.

Podľa periodika neboli slová predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera o rozhodujúcom roku pre spoločenstvo prehnané. V roku 2017 sa budú konať voľby v Nemecku, ale aj vo Francúzsku a v Holandsku. Ak sa v Nemecku alebo vo Francúzsku dostanú k moci eurokritické strany, ocitne sa celý európsky projekt v ohrození.

Rzeczpospolita: Na summite v Bratislave bola citeľná mierna zmena smerovania EÚ

Mierna zmena smerovania EÚ bola citeľná na neformálnom summite Európskej únie v piatok v Bratislave, napísal dnes v hodnotení vrcholnej schôdzky poľský denník Rzeczspospolita.

Ako pripomína slová holandského premiéra Marka Rutteho, problémom Únie nie je nedostatok rozhodnutí, ale fakt, že sa rozhodnutia nerealizujú.

V Bratislave sa takéto rozhodnutia ani nemohli prijať a rovnaká bude aj situácia na budúcoročnom summite na Malte, respektíve na vrcholnej schôdzke v Ríme, konštatuje autorka komentáru poukazujúc na neformálny charakter summitu v slovenskej metropole. Ten bol podľa jej názoru určený iba na demonštráciu jednoty a zachovania.

Veľké vízie týkajúce sa budúcnosti spoločenstva, ako je zrejmé, už nemožno očakávať, tie nikto nemá v kapse a ich realizáciu politici ani nepovažujú za potrebnú, konštatuje sa v komentári poľského periodika.

Tages-Anzeiger: Neostáva mnoho času na dôkaz, že EÚ prináša pridanú hodnotu

Stretnutie európskej dvadsaťsedmičky v piatok v Bratislave kolísalo podľa komentáru, ktorý zverejnil dnes švajčiarsky denník Tages-Anzeiger vydávaný v Zürichu, niekde medzi podujatím teambuildingového charakteru a skupinovou terapiou. Napokon je EÚ tak silná alebo tak slabá, ako to chcú jej členské štáty, to sa naplno prejavilo v Bratislave.

Niektorí z aktérov umelo podnecovali konflikt medzi metropolami členských štátov a Bruselom, aj keď sa sporné témy, ako napríklad európska solidarita v prístupe k utečencom, v piatok vedome vynechali, mieni autor.

Teraz sú potrebné podľa rovnakého zdroja témy, ktoré spájajú a s ktorými možno bodovať u občianok a občanov. Tí sa stále viac obávajú neistého a nebezpečného sveta. EÚ chce intenzívnejšie spolupracovať pri ochrane vonkajších hraníc, pri obrane a výmene údajov. To s ohľadom na nebezpečenstvo teroru, vojny v susedstve alebo globálnu súťaž s Čínou a Spojenými štátmi. Neostáva mnoho času dokázať občanom, že EÚ prináša pridanú hodnotu, konštatuje sa v komentári denníka Tages-Anzeiger.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:26