Reuters
StoryEditor

Príbeh pozoruhodného zlomu v živote antisemitu, ktorý zistil, že je Žid

25.09.2016, 00:00
Bývalý europoslanec Jobbiku nedávno oznámil, že chce emigrovať do Izraela.

„Izrael je úžasná krajina ... chcem pokračovať v mojich aktivitách proti antisemitizmu,“ povedal bývalý maďarský europoslanec Csanád Szegedi. Nič výnimočné, poviete si. A mali by ste pravdu, keby Szegedi nebol v minulosti významným členom radikálneho Jobbiku a keby nebol známy antisemitskými výrokmi.

34-ročný Szegedi sa nedávno priznal, že chce z Maďarska emigrovať do Izraela. Povedal to v rozhovore pre Jerusalem Post, ktorý bol na webe zverejnený vo štvrtok 22. septembra. Informovala o tom aj agentúra TASR.

A pritom ešte pred pár rokmi bol známy aj vďaka svojim útokom na Židov. V rámci svojich antisemitských vyhlásení obvinil Židov z kupovania Maďarska či zo znesväcovania národných symbolov. Politické elity zvykol ironicky označovať za Židovstvo. Zlom však prišiel, keď zistil, že sám má židovský pôvod.

Zakladateľ Maďarských gárd

Szegedi sa stal členom radikálneho Jobbiku už v počiatkoch strany, ktoré sa datujú do roku 2003. Spolu s Jobbikom stúpala aj hviezda Szegediho, ktorý sa ako jeden z najhlasnejších a najviditeľnejších členov stal v roku 2006 podpredsedom strany. Z Jobbiku sa stala hlavná sila extrémne-pravicového spektra maďarskej politickej scény a Szegedi bol jeden z jeho najvýraznejších predstaviteľov.

Azda najväčším paradoxom v Szegediho príbehu je Maďarská garda. V roku 2007 sa stal zakladajúcim členom tejto polovojenskej organizácie, ktorú súd v roku 2009 zakázal. Garda sa svojimi uniformami a vlajkami až nápadne ponášala na organizáciu z obdobia 2. svetovej vojny, Šípové kríže.

Toto fašistické a antisemitské hnutie je priamo zodpovedné za smrť 50-tisíc Židov. Okrem toho Šípové kríže pomáhali nacistom s deportáciami vyše 500-tisíc maďarských Židov do koncentračných a vyhladzovacích táborov.

Od roku 2009 pôsobil Szegedi ako europoslanec v Bruseli zvolený za Jobbik. V roku 2010 dokonca žiadal dočasné vylúčenie Slovenska z Európskej únie. Prekážal mu slovenský jazykový zákon, ktorý označil za rasistický.

"Nemohol som tomu uveriť“

Začiatok konca jeho úspešnej politickej kariéry prišiel v roku 2010 a stojí za ním nahrávka. Bývalý trestanec Zoltan Ambrus Szegedimu povedal, že má doklady dokazujúce jeho židovský pôvod. Celý rozhovor si Ambrus nahral na magnetofónovú pásku. Szegedi zostal najprv zaskočený, no následne ponúkol Ambrusovi úplatok.

Ten ho zrejme odmietol, tvrdí portál Toronto Star. Malo ísť o súčasť vnútrostraníckeho boja, Szegediho konkurenti sa ho snažili zdiskreditovať.

Szegedi sám sa definitívne o svojom pôvode dozvedel až v apríli 2012. V súkromnom rozhovore mu jeho babka odhalila tajomstvo, ktoré skrývala vyše 60 rokov. Svojmu vnukovi a preslávenému antisemitovi prezradila, že je Židovka. Na dôkaz mu ukázala „pamiatku“ z Osvienčimu. Číslo vytetované na ruke, ktoré roky skrývala.   

„Proste som sa zrútil,“ cituje Szegediho portál Telegraph. „Nemohol som tomu uveriť, jednoducho som tomu nemohol uveriť.“

Najprv ho podržali, potom potopili

Postupne sa však so svojim pôvodom vyrovnal a v lete 2012 o ňom prehovoril verejne. Predbehol tak svojich konkurentov z Jobbiku, ktorí plánovali odhaliť jeho židovské korene. Spočiatku Szegediho v strane podržali, tvrdiac, že ide o dôkaz, že Jobbik nie je antisemitský. Neskôr sa však aj pod vplyvom zverejnenia Ambrusovej nahrávky začali dvíhať hlasy proti Szegedimu.

28. júla 2012 Szegedi rezignoval na všetky funkcie v strane. Zotrvať chcel iba na svojom poste v Bruseli. No to mu nebolo umožnené. „Nemáme inú možnosť, ako ho požiadať, aby zložil svoj mandát europoslanca,“ povedal vtedy predseda Jobbiku Gábor Vona.

Nevylúčil vstup do izraelskej politiky

Pod náporom okolností sa zo Szegediho stal nový človek. Absolvoval obriezku a dnes je z neho ortodoxný Žid. Viackrát navštívil Izrael a dokonca bojuje proti antisemitizmu. „Antisemitizmus nepotrebuje Židov, lebo je založený na nesprávnych premisách,“ vyhlásil.

Szegedi na rozdiel od svojej babky pravidelne navštevuje synagógu. Jeho babka pod vplyvom holokaustu a krutostí páchaných na Židoch na svoj pôvod a vieru zanevrela. Definitívnym zlomom pre ňu bol rok 1956, keď sovietske vojská potláčali Maďarské povstanie a ona videla, ako komunisti obesili židovského policajta. Vtedy nadobro prestala chodiť do synagógy a zo strachu z antisemitizmu držala svoj pôvod v utajení aj pred najbližšími, vrátane svojej dcéry a Szegediho matky.

Úzkostlivo strážila tetovanie na ruke, ktoré jej zostalo z niekoľkomesačného boja o prežitie v Osvienčime. Jej manžel a Szegediho dedko bol tiež Žid, ktorý prežil Osvienčim.

Pre BBC Szegedi zhodnotil v roku 2015 stav v jeho bývalej strane. Líder Jobbiku Vona sa podľa neho naoko umiernil. Dodal však, že „strana je stále plná ľudí, ktorých pritiahol jeho radikalizmus, nacionalizmus a extrémizmus a oni sa teraz neuspokoja s ničím menším“.  

V rozhovore pre Jerusalem Post Szegedi nevylúčil možnosť vstupu do politiky v Izraeli. Vyjadril sa, že začal vybavovať potrebné dokumenty na emigráciu do tejto blízkovýchodnej krajiny a momentálne čaká na ich potvrdenie.  

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-19 06:48:55 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 03 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 04 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 05 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:31