aleppo obete záchranaReuters
StoryEditor

Scény ako z apokalypsy. Lekári v sýrskom Aleppe sú takmer bezmocní

25.09.2016, 14:25
Autor:
ČTKČTK
Vo východnom Aleppe, ktoré ovládajú rebeli a na ktoré už niekoľko dní dopadajú bomby a granáty, sú už len tri alebo štyri nemocnice.

Roztrhané tela, potoky krvi, preplnené nemocnice. Povstalecké štvrte v sýrskom meste Aleppo, bez prestania intenzívne bombardované lietadlami sýrskeho režimu alebo jeho ruským spojencom, zažívajú scény ako z apokalypsy.

V jednej z posledných nemocníc, ktoré tam ešte fungujú, ukladajú zdravotníci kvôli nedostatku lôžok ranených aj na zem. Dvaja zhruba tridsaťroční muži práve zomreli.

"Zranení nám umierajú pred očami a my nezmôžeme nič," hovorí lekár Ahmad. Chce, aby jeho totožnosť aj miesto, kde sa nemocnica nachádza, zostali v utajení. Má obavy, že by sa zariadenie stalo terčom bombardovania.

Okolo neho na zakrvavenej zemi nariekajú muži i deti bolesťou. "Nemôžeme pre nich nič urobiť, najmä pre tých, ktorí boli zasiahnutí do hlavy. Chýbajú nám krvné konzervy a infúzie, potrebujeme darcov," povedal Ahmad spravodajcovi agentúry AFP.

Vo východnom Aleppe, ktoré ovládajú rebeli a na ktoré už niekoľko dní dopadajú bomby a granáty, sú už len tri alebo štyri nemocnice. Tie ale nemôžu pojať desiatky obetí ofenzívy sýrskeho režimu, ktorý sa snaží prevziať nad povstaleckými štvrťami kontrolu.

"Musíme vykonávať veľké množstvo amputácií, aby sme ich zachránili, iné možnosti liečby nemáme," dodal Ahmad.

Na jednej z postelí sedí zranený chlapec a potichu si prezerá svoje zaprášené a zakrvavené ruky. Pripomína malého Umrána z fotografie, ktorá v auguste obletela svet a na ktorej je zranený chlapec, ako po bombardovaní Aleppa sedí v ambulantnom kresle a čaká na ošetrenie. Keď mu sestra otiera tvár, chlapec sa bolestivo škerí.

​Práve prišiel o svojho brata, niekoľkomesačné dojča. Dom jeho rodiny v štvrti Bab al-Najráb bol zničený. "Boli sme doma, keď na našu ulicu zrovna dopadla strela," rozpráva jeho otec. "Polovica budovy sa zrútila a naše bábätko to zasiahlo do hlavy. Zomrelo na mieste," rozpráva a bojuje pri tom s plačom, keď sa pozerá na zakryté telíčko. Kvôli rozsiahlym poranením hlavy nechcel, aby to videla jeho žena.

Vo štvrti Bustan al-Kasr, ktorá sa nachádza blízko línie rozdeľujúcej mesto, ľudia práve čakali v rade na nákup, keď ich zasiahli strely. Zomrelo najmenej sedem ľudí. Na mieste boli potoky krvi, telá bez končatín a vydesení zranení, ktorí blúdili zasiahnutou ulicou.

Z niektorých ulíc Aleppa ostali len hory sutín zo zrútených budov, zničených stĺpov elektrického vedenia, torzá zhorených áut - tichých svedkov ničivého bombardovania. Len tu a tam je vidieť chodcov, ktorí si neveriacky prezerajú trosky domov, zrútené balkóny a rozbité okná. Občas pozrú so znepokojením na oblohu.

V inej časti mesta niekto prehľadáva suť holými rukami a snaží sa nájsť svojho strýka. "Poponáhľala sa ho síce zachrániť civilná obrana, lenže prišiel ďalší úder a zranil šesť dobrovoľníkov. Tak odišli."

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:19