Gennifer FlowersováAP
StoryEditor

Spojené štáty čaká prvá prezidentská debata, Trump pozval bývalú Clintonovu milenku

25.09.2016, 15:00
Autor:
abaabaČTKČTK
Američania s napätím očakávajú prvé televízne stretnutie prezidentských kandidátov Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa.

Keď sa Donald Trump objaví na pódiu Hofstrovej univerzity v Hempsteade v štáte New York, uvidí v prvých radoch miliardára Marka Cubana, ktorý proti nemu niekoľkokrát verejne vystúpil.

Cuban, ktorý podporuje demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú, oznámil svoje plány na Twitteri: "Práve som získal miesto v prvom rade, aby som sledoval Clintonovú, ako zdolá Trumpa," napísal Cuban.

Klamstvo vyšlo najavo

Reakcia z republikánskeho štábu na seba nenechala dlho čakať. Newyorský magnát Trump odpovedal tým, že cez sociálnu sieť vyzval bývalú milenku Billa Clintona z osemdesiatych rokov Gennifer Flowersovú, aby si sadla vedľa Cubana.

Flowersová s nadšením prijala. "Ahoj, Donald. Vieš, že stojím za tebou a určite v debate budem," napísala Flowersová v sobotu. Vedenie Trumpovej kampane správu zatiaľ nepotvrdilo.

Bývalá modelka a speváčka Flowersová sa dostala do povedomia verejnosti v USA v roku 1992, kedy vyšlo najavo, že mala dlhoročný sexuálny pomer s Billom Clintonom. Vtedajší kandidát na prezidenta aféru popieral.

Manželia Clintonovi dokonca vystúpili v televízii, aby obvinenia odmietli spoločne. V roku 1998 však Clinton pod prísahou priznal, že sa s Flowersovou v osemdesiatych rokoch skutočne stýkal.

Web The Guardian pripomína, že Flowersová v roku 2007 sľubovala svoju podporu Clintonovej pri jej prvej prezidentskej kampani.

Clintonová trénuje s "falošným" Trumpom

Debata môže byť podľa komentátorov nevyspytateľná, pretože nemožno predvídať, s čím veľkohubý magnát vyrukuje. Trump dal vopred najavo, že si myslí, že debata bude zmanipulovaná moderátorom a radšej by s Clintonovou diskutoval pred kamerami bez prostredníka. Clintonová sa naopak bojí, že moderátor bude voči Trumpovi zhovievavejší, pretože miliardár je v podobných debatách nováčikom.

Bývalá prvá dáma pred debatou prerušila kampaň, aby sa so svojím tímom na televízny súboj s Trumpom riadne pripravila. Web The New York Times uviedol, že prípravy zašli tak ďaleko, že jej poradca hrá Trumpa a skúša na Clintonovú zákerné útoky vrátane narážok na sexuálne aféry jej manžela. Miliardár dal pritom minulý týždeň najavo, že neveru Clintona nechce vyťahovať, ak bude Clintonová "hrať fér".

Demokratická kandidátka však uviedla, že je pripravená na všetko. Newyorskej rozhlasovej stanici WBLS povedala, že televízne debaty pokladá za "kontaktný šport" a zameria sa na kritiku Trumpových výrokov o prisťahovalcoch, moslimoch, ženách a postihnutých.

Otázkou je, akú taktiku zvolí Trump. Niektoré americké komentáre predpovedajú, že Trumpovo vystupovanie v televízii bude pokojné, ba krotké. Vychádzajú zo skúseností minulých dní, kedy sa republikánsky kandidát v médiách prejavoval skôr umiernene.

Debaty sa zúčastnia len Clintonová a Trump, ostatní dvaja prezidentskí kandidáti, libertarián Greg Johnson a Jill Steinová z Hnutia zelených, budú slovný súboj len sledovať.

Podľa pravidiel platných od roku 2000 pripúšťa Komisia pre prezidentské debaty k debatám len kandidátov s viac ako 15 percentami preferencií, čo ani jeden z nich teraz nemá. Posledným a zatiaľ jediným debatujúcim kandidátom, ktorý stál mimo dve hlavné politické strany, bol v roku 1992 nezávislý kandidát Ross Perot.

01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:08