kyber útok počítačeReuters
StoryEditor

Počítačová kriminalita je na vzostupe. Najviac útokov prichádza z Ruska, hlási Europol

28.09.2016, 11:28
Autor:
ČTKČTK
Významným dôvodom sú nízke bezpečnostné štandardy i praxe podnikov a tiež súkromných užívateľov internetu.

Počítačová kriminalita v Európe je naďalej na vzostupe, uvádza európska policajná agentúra Europol. Významný podiel na počítačovej kriminalite stále predstavuje "recyklácia" relatívne starých a známych techník, proti ktorým je obrana dlhú dobu dostupná a známa.

Europol znepokojuje, ako komunita spojená s počítačovou a internetovou kriminalitou dokáže využívať rastúcu závislosť spoločnosti na technológiách a na celosvetovej počítačovej sieti. "Tiež sme videli výrazný presun aktivít spojených s počítačovými technológiami do oblastí súvisiacich s obchodom s ľuďmi, s terorizmom a s ďalšími hrozbami," poznamenal v tlačovej správe šéf Europolu Rob Wainwright.

Europol upozorňuje, že objem, rozsah aj straty spôsobené počítačovou kriminalitou naďalej rastú a dosahujú nebývalú úroveň. "Niektoré členské krajiny EÚ v súčasnosti hlásia, že záznamy o počítačových zločinoch prekročili tie záznamy, ktoré sú spojené s tradičným zločinom," uviedla organizácia.

Európske centrum pre boj s počítačovou kriminalitou (European Cybercrime centre - EC3) vlani podporilo 131 významných operácií, o rok skôr ich bolo len 72.

Lepšia spolupráca medzi bezpečnostnými zložkami, firmami a poskytovateľmi služieb podľa Europolu viedla k rozbitiu významných zločineckých organizácií i jednotlivcov zaoberajúcich sa nielen prenikaním do cudzích počítačov a do počítačových sietí, ale tiež napríklad podvodmi s bankovými kartami či zneužívaním detí. Dáta a ich zneužívanie sú ale naďalej základnou komoditou tohto typu zločinu.

Ako dnes upozornil šéf EC3 Steven Wilson, pokračuje aj tento rok "evolúcia trendov" počítačovej kriminality. Počítačové vydieranie prostredníctvom "programov únoscov" známych ako ransomware rastie a zaznamenané bolo tiež v oblastiach ako je zdravotníctvo. Europol sledoval tiež snahy vytvoriť programy mieriace na siete bankomatov. Prioritou naďalej zostáva boj so sexuálnym zneužívaním detí.

Europol dnes upozornil aj na to, že v "digitálnom podzemí" rastie využívanie modelu zločinu ako služby prepájajúcej zadávateľa konkrétnej požiadavky, napríklad organizovanej skupiny, s tými, ktorí sú schopní túto službu splniť. "Teroristi majú zjavne potenciál do tohto sektora v budúcnosti vstúpiť," varuje organizácia.

Podľa správy je v EÚ za najvýznamnejšie pokladané Nemecko, kde sa ale počítačoví zločinci sústreďujú predovšetkým na domácu pôdu. Celosvetovo je v tejto oblasti podľa Europolu "najrozvinutejším trhom" Rusko a rusky hovoriace krajiny.

01 - Modified: 2024-04-05 08:26:08 - Feat.: - Title: V Európskej únii je aktívnych 821 veľmi nebezpečných zločineckých sietí, uviedol Europol 02 - Modified: 2024-03-13 07:29:00 - Feat.: - Title: Talianska mafia, ktorá ovláda trh s kokaínom, chce obchodovať aj s fentanylom. Zisťuje, či sa jej to oplatí 03 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Objavenie nového typu magnetizmu je magické 04 - Modified: 2024-02-21 14:19:33 - Feat.: - Title: Europol rozložil rusko-euroázijsku skupinu zameranú na pranie špinavých peňazí 05 - Modified: 2024-02-15 13:21:48 - Feat.: - Title: LGBTI+ gamerov stále pribúda, no hier s queer tematikou je žalostne málo. Nový prieskum odhalil dieru na trhu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:43