barack obamaReuters
StoryEditor

Kongres prehlasoval Obamu. Rodiny obetí 11. septembra môžu žalovať Saudskú Arábiu

29.09.2016, 11:10
Autor:
ČTKČTK
Saudská Arábia pohrozila, že kvôli zákonu obmedzí spoluprácu s USA na protiteroristických operáciách aj hospodárske a politické kontakty.

Schválenie zákona, ktorý umožní pozostalým po obetiach útokov z 11. septembra 2001 žalovať vládu Saudskej Arábie, je podľa prezidenta Baracka Obamu chyba, ktorá ohrozí amerických vojakov v zahraničí. Obama to povedal potom, čo obe komory Kongresu prvýkrát prehlasovali jeho veto. 

"Ak odstránime tento pojem imunity suverénneho štátu, potom sa môžu naši muži a ženy v uniformách na celom svete cítiť vystavení recipročným akciám," povedal Obama podľa agentúry Reuters s tým, že by mohli hroziť žaloby americkým vojakom aj americkej vláde. Prijatie zákona označil za nebezpečný precedens.

Obavy v súvislosti s prehlasovaním Obamovho veta dal najavo aj riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan. Podľa neho je Saudská Arábia kľúčový partner amerických tajných služieb pri úsilí o zmarenie teroristických plánov. "Bol by to absolútny škandál, keby tento zákon akýmkoľvek spôsobom ovplyvnil ochotu Saudov pokračovať v protiteroristickej spolupráci, kde sú naši najlepší partneri," povedal Brennan agentúre AP.

Obama vyhlásil, že chápe motiváciu kongresmanov hlasovať za zákon. Podľa neho sa zákonodarcovia obávajú, že by ich hlas proti návrhu ohrozil ich šance v novembrových voľbách, kde obhajuje kreslá tretina senátorov a všetci členovia Snemovne reprezentantov.

Rijád už pohrozil Washingtonu, že prijatie zákona bude mať ďalekosiahle dôsledky. Podľa zdrojov agentúry AP z blízkovýchodnej krajiny môže Saudská Arábia obmedziť diplomatické styky s Washingtonom alebo zastaviť investície v USA. Mohla by tiež obmedziť rozsah spolupráce v boji proti teroristom a k rovnakému kroku by mohla prinútiť aj ďalšie arabské krajiny, na ktoré má významný vplyv.

Zákon, ktorý začiatkom mesiaca schválila Snemovňa reprezentantov a už v máji Senát a ktorý teraz po prehlasovaní Obamovho veta nadobúda účinnosť, umožňuje žalovať saudskú vládu na americkom federálnom súde. Na útokoch z 11. septembra sa totiž podieľali saudskoarabskí občania. Rijád akýkoľvek podiel na útokoch či financovaní teroristov odmieta a proti zákonu sa v minulosti niekoľkokrát dôrazne ohradil.

Samovražedné atentáty na Spojené štáty z 11. septembra 2001, pri ktorých zomrelo takmer 3000 ľudí, vykonalo 19 islamských teroristov arabského pôvodu. Z nich 15 bolo občanmi Saudskej Arábie.

01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 04 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 05 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 21:15